Smakosze.pl Przepisy Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem - idealne na Wielkanoc. Każdy poprosi o dokładkę
canva/Dar1930

Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem - idealne na Wielkanoc. Każdy poprosi o dokładkę

6 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli szukacie pomysłów na świąteczne potrawy, przetestujcie w tym roku pierogi z białą kiełbasą i chrzanem. Są idealne na Wielkanoc i z pewnością każdy gość poprosi o dokładkę. Ich sekretem jest wyjątkowy farsz, który świetnie wpisuje się w wielkanocną tradycję.

Choć pierogi kojarzą się raczej ze Świętami Bożego Narodzenia, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je również na Wielkanoc. By jednak podkreślić charakter tych świąt, nadziejmy je wyjątkowym farszem z białej kiełbasy i chrzanu. Prawda, że od razu kojarzy się z Wielkanocą?

Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem

Składniki:

na ciasto:

  • 50 dag mąki

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka masła

  • szczypta kurkumy

  • sól

  • ok. 300 ml gorącej wody

na farsz:

  • ok. 75 dag białej, surowej kiełbasy

  • 1 cebula

  • 1 łyżka smalcu

  • 2 łyżeczki tartego chrzanu

Przygotowanie pierogów

Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, miękkie masło, kurkumę i pół łyżeczki soli. Wlewaj stopniowo gorącą wodę i mieszaj składniki, aż się wstępnie połączą.

Odczekaj chwilę, by woda przestygła i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj miseczką.

Kiełbasę obierz z flaka, mięso włóż do miski. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na smalcu, dodaj do kiełbasy razem z chrzanem. Farsz dokładnie wyrób.

Ciasto podziel na kilka części. Każdą cienko rozwałkuj i szklanką wykrawaj z ciasta krążki. Na każdym połóż trochę farszu, dokładnie zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć pierogi i gotuj je 4-5 minut, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Pierogi okraś np. cebulą i boczkiem.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pierogi. Sprawdź, jak przygotować pierogi z bigosem , a także, jak zrobić pierogi z boczkiem i soczewicą .

biała kiełbasa
biała kiełbasa

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwielbiam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy