Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem - idealne na Wielkanoc. Każdy poprosi o dokładkę
Jeśli szukacie pomysłów na świąteczne potrawy, przetestujcie w tym roku pierogi z białą kiełbasą i chrzanem. Są idealne na Wielkanoc i z pewnością każdy gość poprosi o dokładkę. Ich sekretem jest wyjątkowy farsz, który świetnie wpisuje się w wielkanocną tradycję.
Choć pierogi kojarzą się raczej ze Świętami Bożego Narodzenia, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je również na Wielkanoc. By jednak podkreślić charakter tych świąt, nadziejmy je wyjątkowym farszem z białej kiełbasy i chrzanu. Prawda, że od razu kojarzy się z Wielkanocą?
Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem
Składniki:
na ciasto:
-
50 dag mąki
-
1 jajko
-
1 łyżeczka masła
-
szczypta kurkumy
-
sól
-
ok. 300 ml gorącej wody
na farsz:
-
ok. 75 dag białej, surowej kiełbasy
-
1 cebula
-
1 łyżka smalcu
-
2 łyżeczki tartego chrzanu
Przygotowanie pierogów
Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, miękkie masło, kurkumę i pół łyżeczki soli. Wlewaj stopniowo gorącą wodę i mieszaj składniki, aż się wstępnie połączą.
Odczekaj chwilę, by woda przestygła i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj miseczką.
Kiełbasę obierz z flaka, mięso włóż do miski. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na smalcu, dodaj do kiełbasy razem z chrzanem. Farsz dokładnie wyrób.
Ciasto podziel na kilka części. Każdą cienko rozwałkuj i szklanką wykrawaj z ciasta krążki. Na każdym połóż trochę farszu, dokładnie zlep brzegi.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć pierogi i gotuj je 4-5 minut, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Pierogi okraś np. cebulą i boczkiem.
W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na pierogi. Sprawdź, jak przygotować pierogi z bigosem , a także, jak zrobić pierogi z boczkiem i soczewicą .
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jabłka w szlafrokach to hit każdego rodzinnego spotkania. Wystarczy kilka tanich składników
-
Jak zrobić ucieraną babkę wielkanocną? Sekret tkwi w 1 detalu
-
Pieczarki w chrupiącej serowej panierce. Prosty i niedrogi smakołyk
Źródło: uwielbiam