Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakujące pierogi z bigosem. Ich smak Cię zachwyci

Zaskakujące pierogi z bigosem. Ich smak Cię zachwyci

Zaskakujące pierogi z bigosem
canva/lauraag

Pierogi lubi wielu smakoszy. Tradycyjny rarytas można podać na wiele równych sposobów. Często przyrządza się je z kapustą i grzybami. Tym razem proponujemy wam roślinną wersję klasyku i nadzianie delikatnego ciasta aromatycznym bigosem. Zaskoczcie domowników nietypowym obiadem, a zachwytom nie będzie końca.

Pierogi ruskie czy z kaszą i twarogiem z pewnością już mieliście okazję przetestować. Tym razem proponujemy wam smaczne danie w duchu less waste. Bigos, który pozostał z obiadu, zamkniemy w niezwykle elastycznym, przygotowanym z dodatkiem oliwy cieście, tworząc wyjątkowo smaczny posiłek. Spróbujecie?

Przepis na wyborne pierogi z bigosem

Składniki na ciasto:

  • 230 g maki pszennej + do podsypania

  • 10 g suszonych grzybów

  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek

  • 130 ml gorącej wody

  • sól w ilości do smaku

Składniki na farsz:

  • 400 g bigosu

  • 8 kapeluszy suszonych grzybów

  • 60 g suszonej żurawiny

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie ciasta:

Suszone grzyby drobno mielimy. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy proszek grzybowy i solimy. Wlewamy oliwę oraz gorącą wodę. Składniki mieszamy drewnianą łyżką do połączenia

Wyrabiamy ciasto dłońmi i formujemy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odkładamy je na 15 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie robimy farsz.

Przygotowanie farszu:

Kapelusze suszonych grzybów zalewamy wodą. Zostawiamy je pod przykryciem na 10 minut. Bigos starannie siekamy. Grzyby odsączamy i skroimy w paski.

Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy suszoną żurawinę oraz bigos. Wszystko mieszamy i smażymy przy średniej mocy palnika, do czasu aż zawarty w składnikach płyn się znacznie zredukuje.

Przygotowanie pierogów:

Czysty blat kuchenny oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części, a każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy okręgi, na które wykładamy porcje farszu. Formujemy pierogi.

W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę. Solimy ją. Gotujemy w niej pierogi. Każdą partię podgrzewamy przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy je z wody przy użyciu łyżki cedzakowej. Podajemy z podsmażoną na oleju cebulką.

Pierogi z bigosem i grzybami pozytywnie was zaskoczą
Pierogi z bigosem i grzybami pozytywnie was zaskoczą

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kukbuk Zapraszamy na nasz Instagram