Smakosze.pl Przepisy Lewandowska miesza je z burakami i dodaje do pierogów. Farsz jest przebojem
canva/ma-k; Jan BIELECKI/East News

Lewandowska miesza je z burakami i dodaje do pierogów. Farsz jest przebojem

11 listopada 2022

Pierogi są świątecznym klasykiem. Bezglutenowa wersja rarytasu zaproponowana przez Annę Lewandowską łączy w sobie buraka i daktyle. Słodki farsz doskonale pasuje do ciasta na bazie mąki gryczanej. Nietypowe danie z pewnością skradnie serca całej rodziny. Spróbujecie?

Buraki w połączeniu z daktylami odrobiną tymianku oraz cynamonu są znakomite. Zamknięty w delikatnym cieście z bezglutenowej mąki farsz skusi nie tylko dzieci, a przygotowanie jest bardzo proste. Warto spróbować.

Przepis na pierogi z farszem z buraka i daktyli

Składniki na ciasto:

  • 140 g mąki gryczanej

  • 60 g mąki z tapioki

  • 250 ml wody

  • 30 g masła klarowanego

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • około 400 g buraków

  • 6 niezbyt dużych daktyli

  • 5 g cynamonu

  • odrobina suszonego tymianku

Jak zrobić pierogi z farszem z buraka? Przepis Anny Lewandowskiej zachwyca dodatkami

Zaczynamy od ugotowania oczyszczonych buraków we wrzątku. Potraw to od 40 do 60 minut, w zależności o wielkości warzyw. Można też skorzystać z pieczonych warzyw. W międzyczasie przyrządzamy ciasto.

W tym celu w dużej misce umieszczamy obie mąki. Następnie dodajemy do nich ciepłą wodę oraz stopione na patelni masło. Całość solimy i wyrabiamy. Uzyskaną masę zawijamy w folię spożywczą i przenosimy do lodówki na kwadrans.

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i również odstawiamy je na 15 minut. Przestudzone i obrane ze skórki buraki rozdrabniamy i łączymy z daktylami oraz przyprawami. Farszem wypełniamy krążki wycięte ze schłodzonego i rozwałkowanego ciasta.

Na jednego pieroga powinno przypaść około łyżeczki masy. Wyrób gotujmy w osolonym wrzątku partiami, zawsze do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy polane odrobiną masła. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pierogi. Spróbujecie regionalnego rarytasu z soczewicą . Być może też skusi was prosta receptura na pierogi ruskie wersji wegańskiej , z tofu zamiast twarogu.

Pierogi z farszem z buraka są pyszne
canva/Rus32

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy