Lewandowska miesza je z burakami i dodaje do pierogów. Farsz jest przebojem
Pierogi są świątecznym klasykiem. Bezglutenowa wersja rarytasu zaproponowana przez Annę Lewandowską łączy w sobie buraka i daktyle. Słodki farsz doskonale pasuje do ciasta na bazie mąki gryczanej. Nietypowe danie z pewnością skradnie serca całej rodziny. Spróbujecie?
Buraki w połączeniu z daktylami odrobiną tymianku oraz cynamonu są znakomite. Zamknięty w delikatnym cieście z bezglutenowej mąki farsz skusi nie tylko dzieci, a przygotowanie jest bardzo proste. Warto spróbować.
Przepis na pierogi z farszem z buraka i daktyli
Składniki na ciasto:
-
140 g mąki gryczanej
-
60 g mąki z tapioki
-
250 ml wody
-
30 g masła klarowanego
-
szczypta soli
Składniki na farsz:
-
około 400 g buraków
-
6 niezbyt dużych daktyli
-
5 g cynamonu
-
odrobina suszonego tymianku
Jak zrobić pierogi z farszem z buraka? Przepis Anny Lewandowskiej zachwyca dodatkami
Zaczynamy od ugotowania oczyszczonych buraków we wrzątku. Potraw to od 40 do 60 minut, w zależności o wielkości warzyw. Można też skorzystać z pieczonych warzyw. W międzyczasie przyrządzamy ciasto.
W tym celu w dużej misce umieszczamy obie mąki. Następnie dodajemy do nich ciepłą wodę oraz stopione na patelni masło. Całość solimy i wyrabiamy. Uzyskaną masę zawijamy w folię spożywczą i przenosimy do lodówki na kwadrans.
Daktyle zalewamy ciepłą wodą i również odstawiamy je na 15 minut. Przestudzone i obrane ze skórki buraki rozdrabniamy i łączymy z daktylami oraz przyprawami. Farszem wypełniamy krążki wycięte ze schłodzonego i rozwałkowanego ciasta.
Na jednego pieroga powinno przypaść około łyżeczki masy. Wyrób gotujmy w osolonym wrzątku partiami, zawsze do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy polane odrobiną masła. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pierogi. Spróbujecie regionalnego rarytasu z soczewicą . Być może też skusi was prosta receptura na pierogi ruskie wersji wegańskiej , z tofu zamiast twarogu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Stary przepis na zupę z dyni. Jej smak podkreślają wyjątkowe dodatki
-
Lekkie jak piórko fit naleśniki. Wszystko przez sekretny składnik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: hpba