Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-04T205315.663

pixabay/pasja1000 i instagram/@Robertmaklowicz_official

Pierogi z Podlasia zachwyciły Roberta Makłowicza, mamy przepis

4 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Kucharz i podróżnik Robert Makłowicz w swoich programach prezentuje interesujące dania kuchni polskiej i światowej. Jednym z nich były pyszne pierogi z zaskakującym farszem z boczku i zielonej soczewicy. Jak je zrobić?

W czasie jednej ze swoich kulinarnych podróży Robert Makłowicz zawitał na Podlasie. Jest to region, który słynie z wyjątkowej kuchni m.in. kartaczy, kiszki ziemniaczanej i sękaczy. Podróżnik sporo czasu poświęcił jednak pysznym pierogom, których farsz z pewnością zaskoczy niejednego smakosza. Ich farsz przygotowany jest bowiem na bazie boczku i zielonej soczewicy. Poniżej podajemy przepis na ten regionalny smakołyk.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wyjątkowe pierogi, które zachwyciły Roberta Makłowicza

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 szklanki gorącej wody

  • 1/4 szklanki mleka

  • 1 jajko

  • sól

Farsz:

  • 0,5 kg zielonej soczewicy

  • 20 g wędzonego boczku

  • 3 cebule

  • sól i pieprz do smaku

Projekt bez tytułu - 2021-08-04T155501.977

Jak poprawnie mrozić chleb?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Ugotuj soczewicę do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ją odcedź. Boczek oraz cebulę pokrój w drobną kostkę o podsmaż je na patelni.

Wymieszaj ugotowaną soczewicę wraz z boczkiem i cebulą, dopraw je do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj ciasto. Do dużej miski przesiej mąkę. Na środku zrób dołek, wbij jajko, wlej wodę i mleko dodaj sól, wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj je i za pomocą szklanki wytnij w nim kółka. Nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi pierogów.

Zagotuj w garnku osoloną wodę. Wrzuć pierogi i gotuj je przez ok. 2 minuty od momentu ich wypłynięcia. Danie podawaj z omastą z cebulki i boczku. Smacznego!

Polecamy również przepis na najbardziej kontrowersyjne polskie pierogi oraz pyzy z mięsem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >