Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzuć 2 łyżki do masy na mielone, będą cudownie soczyste. Ten dodatek jest najważniejszy
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.11.2024 19:21

Wrzuć 2 łyżki do masy na mielone, będą cudownie soczyste. Ten dodatek jest najważniejszy

masa na kotlety mielone
Fot. Shutterstock/Nicole Linemann

Kotlety mielone wychodzą zbyt suche? Zaradź temu wa prosty sposób i dodaj do masy na kotlety jeden nietypowy składnik. Kotlety wyjdą idealne i bardzo soczyste. Poznaj przepis, a już zawsze będziesz przygotowywać je według niego.

Jeszcze lepsze kotlety mielone

Kotlety mielone obok schabowych to klasyka polskiej kuchni. Ich smak i delikatność ceni sobie każdy. Niestety, czasami zdarza się tak, że wychodzą one zbyt suche i sporo tracą na smaku. Niektórzy kucharze próbują je ratować, dodając do masy na kotlety cukinie lub marchew.

Taki sposób jest skuteczny, ale nie oszukujmy się, prawdziwe mielone mają składać się w całości z mięsa, a nie z warzyw. Dlatego poznaj lepszy sposób, dzięki któremu kotlety wyjdą soczyste i ciekawsze pod względem smaku. Szczegóły w dalszej części tekstu. 

musztarda.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Michel Moran właśnie wyjawił, jest po ważnym zabiegu. Jego życie odmieni się o 180 stopni

Kotlety mielone tylko z tych składników

Aby kotlety mielone wyszły idealne, masę na nie należy wzbogacić musztardą. Dzięki takiemu dodatkowi mięso po usmażeniu nie wyjdzie suche, a przy okazji nabierze nieco ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ważne jest również samo mięso, dlatego kup to dobrej jakości ze sprawdzonego sklepu mięsnego. Wszystkie potrzebne produkty poznasz, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • olej
  • granulowany czosnek
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety mielone

Przygotowanie kotletów rozpocznij od przełożenia mięsa do miski. Dodaj do niego musztardę, granulowany czosnek, pieprz i sól. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i wsyp do pozostałych składników. Wbij jajka i wymieszaj całość na jednolitą masę. 

Dodaj odrobinę bułki tartej i ponownie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Z masy uformuj kotlety i ułóż je na gorącym tłuszczu. Kotlety mielone smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj  je na obiad z ulubionymi dodatkami, a każdy zauważy różnicę.

Sprawdź także, jak w łatwy sposób wyczyścić piekarnik oraz dowiedz się, jakiego mięsa unikać

kotlety.jpg
Fot. Canva/Tatiana Volgutova