Smakosze.pl Przepisy Piszinger według przepisu babci Ani Starmach. 2 łyżki sekretnego składnika robią cały efekt
canva/Ahanov Michael

Piszinger według przepisu babci Ani Starmach. 2 łyżki sekretnego składnika robią cały efekt

16 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na wyjątkowy deser do kawy? Przygotuj kultowy tort waflowy przepisu babci Ani Starmach. Piszinger z masą kajmakową i masą kakaową z dodatkiem koniaku to ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach.

Ciasta bez pieczenia to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Przygotujemy je błyskawicznie, a efekt zawsze zachwyci wszystkich gości. Jednym z moich ulubionych deserów jest kultowy piszinger.

Piszinger przepisu babci Ani Starmach jest deserem perfekcyjnym i prostym. Torcik waflowy wychodzi za każdym razem, a przełożony dwiema pysznymi masami smakuje obłędnie. Masę kajmakową przygotujmy tradycyjnie z mleka skondensowanego.

Masę kakaową również zróbmy według tradycyjnego przepisu, z dodatkiem żółtek, masła i oryginalnego kakao. Do ciemnej masy dodajmy odrobinę koniaku, który wzmocni smak czekolady i sprawi, że torcik będzie jeszcze lepszy.

Przepis na piszinger, czyli tort waflowy

Składniki:

  • 10 dużych wafli

  • czekolada deserowa

Składniki na masę kajmakową:

  • puszka mleka skondensowanego

Składniki na masę kakaową:

  • 150 g cukru

  • kostka masła

  • 2 żółtka

  • 60 g oryginalnego kakao

  • 2 łyżki koniaku

Jak zrobić piszinger według przepisu babci Ani Starmach?

Przygotuj kajmak: puszkę mleka skondensowanego włóż do garnka, wlej wodę na 3/4 wysokości puszki, przykryj pokrywką i gotuj przez 2 godziny, następnie otwórz puszkę i odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj masę kakaową: w rondelku rozpuść masło z cukrem, odstaw do przestygnięcia, następnie dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. Dodaj również kakao i koniak i ponownie mieszaj do połączenia wszystkich składników i zgęstnienia masy.

Wafle smaruj na zmianę masą z mleka skondensowanego i masą kakaową i układaj je, żeby powstał torcik. Ostatni wafel również posmaruj przygotowaną masą i udekoruj startą czekoladą deserową, smacznego.

Jeśli masz ochotę na równie wyśmienity deser dla całej rodziny- tu poznasz przepis Ani Starmach na rozpływające się w ustach brownie . Podaj je do kawy, a każdy będzie prosił o dokładkę.

Piszinger według przepisu babci Ani Starmach
canva/Ivan Halkin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: facebook.pl/Anna Starmach

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy