Babcia zawstydziła restauratorów. Jej kotlety mielone biją na głowę inne rarytasy
Pewna babcia zawstydziła restauratorów. Jej kotlety mielone biją na głowę inne rarytasy. A w czym tkwi ich sekret? Babcia dodaje do nich kaszę mannę, obsmaża je, a potem piecze. Dzięki temu jej mielone są soczyste i puszyste. Po prostu wyśmienite.
Tak to już jest w większości przypadków, że ideałem smaków potraw są smaki zapamiętane z rodzinnego domu. I nie ma się co temu dziwić, wszak na tych smakach się wychowaliśmy i mamy je doskonale zakodowane. Dlatego, gdy próbujemy potrawy w czyimś domu lub w knajpie, odnosimy jej smak do tego już dobrze nam znanego. I tak też jest ze smakiem kotletów mielonych, które towarzyszą nam od dzieciństwa.
Dlatego dziś przedstawimy wam przepis na kotlety mielone pewnej babci. Już z racji różnicy pokoleń jest szansa, że ich smak przypadnie wam do gustu. Nikt przecież tak dobrze nie gotuje, jak nasze babcie. Przyrządzają wszystko w tradycyjny sposób, bez zbędnych dodatków. I dzięki temu potrawy smakują wyśmienicie.
Jednak ta receptura z pewnością zaskoczy was tym, że zamiast namoczonej bułki kotlety zawierają kaszę mannę i po krótkim obsmażeniu są pieczone.
Przepis babci na kotlety mielone
Składniki:
50 dag łopatki lub karkówki wieprzowej
40 dag łopatki lub karkówki wołowej
1 cebula
3 suszone pomidory
1/2 szklanki kaszy manny
2 jajka
1/2 szklanki mleka
majeranek
papryka mielona słodka
curry
sól, pieprz
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych
Wieprzowinę i wołowinę opłucz, osusz, pokrój na kawałki, zmiel z suszonymi pomidorami i cząstkami cebuli.
Do mięsa dodaj kaszę mannę, jajka, mleko i przyprawy. Składniki wymieszaj, a potem dokładnie wyrób dłonią.
Zwilżonymi dłońmi formuj z masy kotlety. Każdy obtocz w mące. Kotlety zrumień na patelni z olejem, a potem przełóż je do żaroodpornego naczynia, przykryj i piecz ok. 25 minut w 170 st. C.
Sprawdźcie na naszej stronie, jak zrobić kotlety mielone z musztardą i śmietaną, a także, jak Tomasz Strzelczyk robi mielone bez bułki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co warto zabrać ze sobą na piknik z najbliższymi? O 1 produkcie nie należy zapomnieć
Łatwy przepis na domową chińszczyznę. Wszystkie składniki z pewnością masz pod ręką
Przepyszny i puszysty biszkopt bez jajek. Wystarczy użyć 1 banalny trick, zachwyty gwarantowane
Źródło: przyslijprzepis