Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz zdradził patent na idealny rosół. Sekretem są 2 konkretne mięsa
Renata Materlińska
Renata Materlińska 16.07.2022 19:29

Makłowicz zdradził patent na idealny rosół. Sekretem są 2 konkretne mięsa

Robert Makłowicz, rosół
TRICOLORS/East News, canva/VvoeVale

Robert Makłowicz zdradził swój patent na idealny rosół. Jego sekretem są dwa konkretne mięsa — kura i wołowy antrykot. Dzięki temu zestawowi mięs wywar wychodzi złocisty, aromatyczny i pełny smaku. Znawca kuchni serwuje go z makaronem i kawałkami mięsa.

Jaka zupa pojawi się na waszym stole w niedzielę? Jesteśmy przekonani, że w większości domów będzie to rosół. Dobrze znany, poczciwy i pyszny rosołek. A jeśli nie zawsze wychodzi wam pyszny, to posłuchajcie sugestii Roberta Makłowicza. Ulubieniec telewidzów gotuje rosół na wołowinie i kurze. Dzięki temu wywar ma doskonały smak.

Przepis Roberta Makłowicza na doskonały rosół

Składniki:

  • 50 dag antrykotu wołowego

  • pół kury rosołowej

  • 1 listek laurowy

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • ok. 2 l wody

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 por

  • 1/2 selera

  • 1 cebula

  • sól, pieprz

Przygotowanie esencjonalnego rosołu

Wołowinę i mięso kury opłucz, włóż do dużego garnka, zalej ok. 2 l zimnej wody. Dodaj listek laurowy i ziarna ziela, podgrzewaj na niedużym ogniu.

Gdy rosół zagotuje się, usuń szumowiny i gotuj wywar mniej więcej godzinę. Po tym czasie dorzuć do niego obrane warzywa oraz opieczoną cebulę.

Do rosołu dodaj trochę soli i pieprzu i gotuj go około 2 godziny na małym ogniu, przy uchylonej pokrywce.

Rosół dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z makaronem i pokrojonym na kawałki mięsem z wywaru.

Poznaj też przepis na rosół po śląsku, a także dowiedz się, jakie przyprawy najlepiej dodawać do rosołu.

rosół
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy