Smakosze.pl
Robert Makłowicz, rosół

TRICOLORS/East News, canva/VvoeVale

Makłowicz zdradził patent na idealny rosół. Sekretem są 2 konkretne mięsa

16 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Robert Makłowicz zdradził swój patent na idealny rosół. Jego sekretem są dwa konkretne mięsa — kura i wołowy antrykot. Dzięki temu zestawowi mięs wywar wychodzi złocisty, aromatyczny i pełny smaku. Znawca kuchni serwuje go z makaronem i kawałkami mięsa.

Jaka zupa pojawi się na waszym stole w niedzielę? Jesteśmy przekonani, że w większości domów będzie to rosół. Dobrze znany, poczciwy i pyszny rosołek. A jeśli nie zawsze wychodzi wam pyszny, to posłuchajcie sugestii Roberta Makłowicza. Ulubieniec telewidzów gotuje rosół na wołowinie i kurze. Dzięki temu wywar ma doskonały smak.

Nigella Lawson, sałatka z mango

Sałatka Nigelli Lawson z kurczakiem i mango. Hitowy sposób na zalegające resztki w lodówce

CZYTAJ DALEJ

Przepis Roberta Makłowicza na doskonały rosół

Składniki:

  • 50 dag antrykotu wołowego

  • pół kury rosołowej

  • 1 listek laurowy

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • ok. 2 l wody

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 1 por

  • 1/2 selera

  • 1 cebula

  • sól, pieprz

Przygotowanie esencjonalnego rosołu

Wołowinę i mięso kury opłucz, włóż do dużego garnka, zalej ok. 2 l zimnej wody. Dodaj listek laurowy i ziarna ziela, podgrzewaj na niedużym ogniu.

Gdy rosół zagotuje się, usuń szumowiny i gotuj wywar mniej więcej godzinę. Po tym czasie dorzuć do niego obrane warzywa oraz opieczoną cebulę.

Do rosołu dodaj trochę soli i pieprzu i gotuj go około 2 godziny na małym ogniu, przy uchylonej pokrywce.

Rosół dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z makaronem i pokrojonym na kawałki mięsem z wywaru.

Poznaj też przepis na rosół po śląsku, a także dowiedz się, jakie przyprawy najlepiej dodawać do rosołu.

rosół

canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ampnewsy.gotujmy

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >