Obłędna mizeria z dodatkiem octu. Mamy najlepszy przepis
Co podać do obiadu? Dobrym uzupełnieniem może być obłędna mizeria z dodatkiem octu. Mamy na nią najlepszy, prosty przepis. Przygotuj ją raz, a jej wyraźny smak z pewnością zachwyci cię na tyle, że wrócisz do tej receptury. Oczywiście przeciwnicy octu mogą go zastąpić sokiem z cytryny, który jest nieco łagodniejszy w smaku.
Mizeria jest jednym z najbardziej klasycznych dodatków do obiadów. Szczególnym powodzeniem cieszy się latem, gdy są dostępne ogórki gruntowe. Wtedy jest niezwykle chrupiąca i smaczna. Jednak z ogórków sałatkowych czy węży, też wychodzi smaczna.
Mizerię lubimy za jej orzeźwiający smak, który dają ogórki. Jednak można go też podbić innymi dodatkami, np. świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem, czy octem. Ten ostatni składnik przyjemnie zaostrza smak mizerii, ale lepiej nie przesadzać z jego ilością. Ocet traktujmy bardziej jako przyprawę.
Jak zrobić wyborną mizerię z dodatkiem octu?
Składniki:
6 ogórków gruntowych
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka cukru
3 łyżeczki octu lub soku z cytryny
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie wyrazistej mizerii
Ogórki umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki. Oprósz je solą, wymieszaj, pozostaw na 15 minut, by nieco zmiękły. Osącz je z nadmiaru płynu.
Śmietankę wymieszaj z cukrem i octem. Mieszankę dodaj do ogórków razem z posiekanym koperkiem. Mizerię dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówki:
Jeśli wolisz bardziej chrupiącą mizerię, nie odstawiaj posolonych ogórków, tylko od razu wymieszaj je z dodatkami.
Zwolennicy gęściejszej mizerii mogą wymieszać ogórki z kwaśną, gęstą śmietaną lub z jogurtem naturalnym.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na mizerię bez dodatku nabiału, a także na mizerię w orientalnej wersji.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sałatka Nigelli Lawson z kurczakiem i mango. Hitowy sposób na zalegające resztki w lodówce
Jak smażyć wątróbkę, aby nie pryskała? Pod żadnym pozorem nie zapomnij o 1 kroku
Dlaczego sałata ma gorzki smak? Czy można ją bezpiecznie jeść? Wyjaśniamy wątpliwości
Źródło: kulinarneprzeboje