Smakosze.pl
Zaskakująca śląska wersja mizerii. Smak lata

canva/Darl1930

Obłędna mizeria z dodatkiem octu. Mamy najlepszy przepis

16 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Co podać do obiadu? Dobrym uzupełnieniem może być obłędna mizeria z dodatkiem octu. Mamy na nią najlepszy, prosty przepis. Przygotuj ją raz, a jej wyraźny smak z pewnością zachwyci cię na tyle, że wrócisz do tej receptury. Oczywiście przeciwnicy octu mogą go zastąpić sokiem z cytryny, który jest nieco łagodniejszy w smaku.

Mizeria jest jednym z najbardziej klasycznych dodatków do obiadów. Szczególnym powodzeniem cieszy się latem, gdy są dostępne ogórki gruntowe. Wtedy jest niezwykle chrupiąca i smaczna. Jednak z ogórków sałatkowych czy węży, też wychodzi smaczna.

grochówka

Pożywna grochówka na wywarze po golonce. Będzie smacznie i nic się nie zmarnuje

CZYTAJ DALEJ

Mizerię lubimy za jej orzeźwiający smak, który dają ogórki. Jednak można go też podbić innymi dodatkami, np. świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem, czy octem. Ten ostatni składnik przyjemnie zaostrza smak mizerii, ale lepiej nie przesadzać z jego ilością. Ocet traktujmy bardziej jako przyprawę.

Jak zrobić wyborną mizerię z dodatkiem octu?

Składniki:

  • 6 ogórków gruntowych

  • 250 ml śmietanki kremówki

  • 1 łyżeczka cukru

  • 3 łyżeczki octu lub soku z cytryny

  • koperek

  • sól, pieprz

Przygotowanie wyrazistej mizerii

Ogórki umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki. Oprósz je solą, wymieszaj, pozostaw na 15 minut, by nieco zmiękły. Osącz je z nadmiaru płynu.

Śmietankę wymieszaj z cukrem i octem. Mieszankę dodaj do ogórków razem z posiekanym koperkiem. Mizerię dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki:

  • Jeśli wolisz bardziej chrupiącą mizerię, nie odstawiaj posolonych ogórków, tylko od razu wymieszaj je z dodatkami.

  • Zwolennicy gęściejszej mizerii mogą wymieszać ogórki z kwaśną, gęstą śmietaną lub z jogurtem naturalnym.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na mizerię bez dodatku nabiału, a także na mizerię w orientalnej wersji.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki dyniowe

Przepisy

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Teraz inne warzywo sprawdzi się najlepiej. 1 dodatek bosko podkręca smak

Czytaj więcej >
sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >