Placki bananowe z płatkami owsianymi. Prosty przepis na słodką przekąskę
Placki bananowe z płatkami owsianymi będą idealne na leniwe śniadanie czy podwieczorek. Jeśli macie pod ręką dojrzałe banany i nie wiecie, jak je wykorzystać — ten przepis jest dla was. Wykonanie smakołyku jest dziecinnie proste. Każdy sobie poradzi.
Nigdy nie próbowaliście przygotowywać placków z bananów? Najwyższy czas je przygotować. Dojrzałe owoce wystarczy rozdrobnić, połączyć z płatkami owsianymi i pozostałymi składnikami oraz usmażyć. Prosto i smacznie. Skusicie się?
Przepis na znakomite placki bananowe z płatkami owsianymi
Słodki rarytas z bananów można zrobić zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i wegańskiej. Jeżeli nie chcecie sięgać po jajka, każde z nich zastąpcie 1 łyżką mielonego siemienia lnianego namacaną w 3 łyżkach wrzątku.
Składniki:
-
4 dojrzałe banany
-
4 jaja „zerówki” lub kleik z siemienia lnianego (4 łyżki mielonego siemienia i 12 łyżek wrzątku)
-
12 łyżek płatków owsianych górskich
-
4 łyżki oleju rzepakowego
Zrobienie placków bananowych z płatkami owsianymi jest niezwykle proste
Banany pozbawiamy skórki i rozgniatamy widelcem na gładką masę. W misce łączymy płatki owsiane z jajkami lub kleikiem lnianym. Składniki mieszamy z bananami. N a patelni rozgrzewamy olej.
Łyżką wykładamy ciasto i smażymy je po kilka minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Placki bananowe z płatkami owsianymi doskonale smakują z dodatkiem delikatnych jogurtów czy domowymi dżemami. Smacznego.
Wskazówki dotyczące przygotowania wegańskiej wersji placków bananowych z płatkami owsianymi
Jeżeli decydujemy się na przygotowanie w pełni roślinnej wersji placków, w osobnej miseczce umieszczamy 4 łyżki mielonego siemienia lnianego i zalewamy je 12 łyżkami wrzątku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3 do 5 minut. Gotowa masa to wegański odpowiednik 4 dużych jaj.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wykorzystanie dojrzałych bananów. Koniecznie choć raz zróbcie z nich słodki chlebek . Smakuje obłędnie z domowym masłem orzechowym . Warto też zamienić ten owoc w znakomite lody . Będą w sam raz na upały.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kiedy należy solić rosół? Nie każdy zna odpowiedź. Najlepsi kucharze stosują się do 1 zasady
-
Kotlety schabowe z ananasem i serem. Sprawdzony patent na wakacyjny obiad
-
Pomysł na tani obiad – zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym