Kotlety schabowe z ananasem i serem. Sprawdzony patent na wakacyjny obiad
Kotlety schabowe z ananasem i serem są nietypową propozycją na letni obiad. Usmażone w chrupiącej panierce mięso wraz z soczystym owocem i aromatycznym nabiałem jest jeszcze bardziej sycące, a smakuje nieziemsko. Koniecznie spróbujcie — bliscy będą zachwyceni.
Jeśli szukacie sposobu na przyrządzenie soczystego i pełnego smaku dania z wieprzowiny, kotlety schabowe z ananasem i serem mogą wam się spodobać. Otoczone chrupiącą panierką mięso doskonale komponuje się ze słodyczą letniego owocu i wyrazistością nabiału. Skusicie się?
Przepis na soczyste kotlety schabowe z ananasem i serem
Składniki:
500 g schabu
1 puszka ananasów w zalewie
5 plastrów sera żółtego o wyrazistym smaku
1-2 jaja
kilka łyżek mąki pszennej
bułka tarta
olej rzepakowy
sól i pieprz w ilości do smaku
żurawina do podania (opcjonalnie)
Jak zrobić kotlety schabowe z ananasem i serem? To prostsze niż myślisz
Schab oczyszczamy i kroimy na plastry. Każdy z nich rozbijamy na cienki kotlet przy pomocy tłuczka i posypujemy solą oraz pieprzem. W osobnych głębokich talerzach umieszczamy mąkę, bułkę tarta oraz jajko. Kurzy nabiał roztrzepujemy widelce.
Kotlety panierujemy, obtaczając je kolejno w mace, jaju i bułce. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia. Obracamy je, po czym na usmażonej stronie umieszczamy po 1-2 plastry ananasa. Uprzednio odsączamy je z zalewy.
Każdy owoc przykrywamy plastrem sera żółtego. Patelnię przykrywamy i zmniejszamy nieco moc palnika. Smażymy do czasu roztopienia sera. Podajemy z odrobiną żurawiny. Smacznego.
Wskazówka: jeśli chcemy przygotować więcej kotletów schabowych z ananasem i serem, warto usmażyć schabowe tradycyjnie, a następnie zapiec je z dodatkami w piekarniku.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite schabowe. Koniecznie wypróbujcie te po lubelsku, w których do obtoczenia używa się mąki gryczanej. Będą pyszne z sosem grzybowym. Kotlety zrobione z dodatkiem kefiru i cebuli również mają szansę wam posmakować.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na pierogi z jabłkami i cynamonem. Przepyszny specjał w słodkiej odsłonie
Sernik na zimno z serków homogenizowanych. Smak jak za dawnych lat
Letnia wersja sałatki jarzynowej z jogurtem greckim i fasolką szparagową