Smakosze.pl

canva/Anetlanda

Kotlety schabowe z ananasem i serem. Sprawdzony patent na wakacyjny obiad

27 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety schabowe z ananasem i serem są nietypową propozycją na letni obiad. Usmażone w chrupiącej panierce mięso wraz z soczystym owocem i aromatycznym nabiałem jest jeszcze bardziej sycące, a smakuje nieziemsko. Koniecznie spróbujcie — bliscy będą zachwyceni.

Jeśli szukacie sposobu na przyrządzenie soczystego i pełnego smaku dania z wieprzowiny, kotlety schabowe z ananasem i serem mogą wam się spodobać. Otoczone chrupiącą panierką mięso doskonale komponuje się ze słodyczą letniego owocu i wyrazistością nabiału. Skusicie się?

Przepis na soczyste kotlety schabowe z ananasem i serem

Składniki:
  • 500 g schabu

  • 1 puszka ananasów w zalewie

  • 5 plastrów sera żółtego o wyrazistym smaku

  • 1-2 jaja

  • kilka łyżek mąki pszennej

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • żurawina do podania (opcjonalnie)

Jak zrobić kotlety schabowe z ananasem i serem? To prostsze niż myślisz

Schab oczyszczamy i kroimy na plastry. Każdy z nich rozbijamy na cienki kotlet przy pomocy tłuczka i posypujemy solą oraz pieprzem. W osobnych głębokich talerzach umieszczamy mąkę, bułkę tarta oraz jajko. Kurzy nabiał roztrzepujemy widelce.

Kotlety panierujemy, obtaczając je kolejno w mace, jaju i bułce. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia. Obracamy je, po czym na usmażonej stronie umieszczamy po 1-2 plastry ananasa. Uprzednio odsączamy je z zalewy.

Każdy owoc przykrywamy plastrem sera żółtego. Patelnię przykrywamy i zmniejszamy nieco moc palnika. Smażymy do czasu roztopienia sera. Podajemy z odrobiną żurawiny. Smacznego.

Wskazówka: jeśli chcemy przygotować więcej kotletów schabowych z ananasem i serem, warto usmażyć schabowe tradycyjnie, a następnie zapiec je z dodatkami w piekarniku.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite schabowe. Koniecznie wypróbujcie te po lubelsku , w których do obtoczenia używa się mąki gryczanej. Będą pyszne z sosem grzybowym . Kotlety zrobione z dodatkiem kefiru i cebuli również mają szansę wam posmakować.

Kotlet schabowy z ananasem i serem posmakuje każdemu
canva/rlat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >