Idealne na kolację placki kukurydziane
Placki kukurydziane są dobrą alternatywą dla tych przygotowanych z ziemniaków. Zawierają one o wiele mniej tłuszczu, a ich smak sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Z pewnością warto sięgnąć po niezawodny przepis na pyszne plecki kukurydziane.
Placki kukurydziane zaskoczą domowników
Wyborne placki kukurydziane potrafią przyprawić o zawrót głowy. Wszystko za sprawą wyjątkowych walorów smakowych, które na długo pozostają w pamięci i potrafią wywołać autentyczny zachwyt . Domownicy szybko z nich wyczyszcza talerze.
Placki kukurydziane mogą zdetronizować kultowe smakołyki z ziemniaków. Niedawno przedstawialiśmy przepis na wyśmienitą odsłonę klasycznych specjałów. Tym razem na naszym portalu zagoszczą placki kukurydziane.
Pyszne placki kukurydziane są bardzo proste w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić z poniższą recepturą . Nawet osoby, które unikają kuchennych aktywności, będą w stanie samodzielnie przyrządzić to niebanalne danie.
Placki kukurydziane są dobrym rozwiązaniem dla smakoszy, którzy są mocno zalatani. Okazuje się, że danie piecze się tylko 15 minut . Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Co nam będzie potrzebne?
-
200 g ugotowanej kukurydzy
-
50 g mąki kukurydzianej
-
10 ml oleju rzepakowego
-
jajko
-
30 g jogurtu naturalnego
-
30 g świeżego koperku
-
30 g świeżej kolendry
-
5 suszonych pomidorów
-
2 ząbki czosnku
-
130 g serka twarogowego
-
kurkuma
-
sól
-
pieprz
(Canva.com / iko636)
Przepis na placki kukurydziane jest banalnie prosty
Ugotowaną kukurydzę musimy rozdrobnić. Najlepiej zrobić to mikserem lub blenderem. Wzbogacamy ją o jajko, 40 g mąki, szczyptę kurkumy oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość należy starannie wymieszać. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę.
Z masy formujemy placki kukurydziane. Obtaczamy je w mące i układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Smakołyki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Po tym czasie nasze placki kukurydziane są już gotowe .
Placki kukurydziane najlepiej serwować z dodatkiem twarożku. W tym celu serek mieszamy z rozdrobnioną kolendrą, pietruszką, wyciśniętym czosnkiem i pokrojonymi suszonymi pomidorami. Wyjątkowo kusząco prezentują się również placki ziemniaczane od Anny Lewandowskiej .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Supermamy