Zupa pomidorowa wg. Gessler
Magda Gessler zna się na gotowaniu jak mało kto. Słynna restauratorka chętnie dzieli się przepisami ze swoimi sympatykami. Kuchnia polska nie ma przed nią absolutnie żadnych tajemnic. Gwiazda podzieliła się jakiś czas temu recepturą zupy pomidorowej. Ma na nią sprytny patent!
Zupa pomidorowa wg. Gessler
Zupa pomidorowa Magdy Gessler jest łatwa i szybka w przygotowaniu i co ważne tak samo smaczna, co tradycyjna. Ten przepis szczególnie przypadnie do gustu wszystkim zabieganym osobom, które nie mają czasu, aby spędzać długich godzin w kuchni.
Ważnym składnikiem dania jest sok pomidorowy. Okazuje się, że szczególnie warto sięgać po niego w godzinach porannych. Więcej na temat jego niezwykłych właściwości pisaliśmy w tym artykule.
Przepis Magdy Gessler na zupę pomidorową
Składniki:
1 litr soku pomidorowego
1 l wody
włoszczyzna
cebula
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
bazylia
tymianek
lubczyk
śmietana
Sposób wykonania:
1. Do gotującej się wody dodaj świeże lub suszone zioła: bazylię, lubczyk i tymianek, przyprawy oraz pokrojoną włoszczyznę.
2. Pokrój cebulę i podpal ją nad gazem. Więcej na temat tego kroku przeczytasz w tym artykule.
3. Do wywaru wrzuć cebulę, posiekany czosnek oraz wlej sok pomidorowy. Gotuj zupę na małym ogniu, do momentu aż warzywa zmiękną, a następnie zabiel ją śmietaną. Przed podaniem posyp potrawę świeżą natką pietruszki lub listkami bazylii.
Danie można również podać z ulubionym makaronem lub ryżem. Nietypowym pomysłem jest również wzbogacenie zupy kaszą kuskus.
Co sądzicie o przepisie restauratorki? Skusicie się na "nowoczesną" wersję zupy pomidorowej?
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: ofeminin