Placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej
TRICOLORS/East News, alisafarov, Getty Images

Rewolucyjny przepis Ani Lewandowskiej na placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane świetnie sprawdzają się jako szybki obiad dla zabieganej osoby. Robi się je w końcu bardzo szybko, a składniki są powszechnie dostępne. Anna Lewandowska dodaje do swoich placków ziemniaczanych jeden ciekawy produkt. Mowa o liściach szpinaku, które nadają plackom pięknego koloru.

Placki ziemniaczane każdy zna - starte ziemniaki z cebulą i dodatkami, które smaży się na rozgrzanym oleju. Taka forma gotowania ziemniaków jest bardzo popularna na całym świecie, w końcu dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych.

Anna Lewandowska podziela miłość Polaków do placków ziemniaczanych, jednak postanowiła pójść o krok dalej. Przygotowała sama swój własny przepis, w którym znajduje się jeden dodatek, który zmienia wszystko. Liście szpinaku świetnie tutaj pasują.

Placki ziemniaczane od Anny Lewandowskiej

Placki ziemniaczane nie są skomplikowanym przepisem. Kilka składników połączonych w misce, które następnie smaży się na rozgrzanym oleju. Z tego powodu mnóstwo ludzi uważa je za dość pospolite jedzenie, które nie jest warte przygotowania. Prawda jest zupełnie inna.

Anna Lewandowska pokazała, że nawet z tak prostego przepisu można stworzyć prawdziwie ekskluzywne i wykwintne danie. Bardzo dużo wnoszą liście szpinaku, które poza kolorem dostarczają także wielu cennych składników odżywczych, dzięki czemu placki są znacznie zdrowsze.

4 pomysły na bezmięsne dania na Środę Popielcową4 pomysły na bezmięsne dania na Środę PopielcowąCzytaj dalej

Chcesz poznać więcej porad i ciekawostek, które sprawią, że kuchenna praca w domu stanie się czystą przyjemnością? Zerknij na ten artykuł, z którego dowiesz się jak zrobić lekki i puszysty biszkopt, idealnie sprawdzający się do zrobienia tortu. Zajrzyj do tego tekstu, w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę - tak przygotowana stanowi doskonałe śniadanie.

Przepis na placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 gramów szpinaku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • śmietanka kwaśna

Zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach do sporej miski. Cebule obierz i również zetrzyj na tarce. Czosnek rozgnieć lub posiekaj na gładką pastę i wrzuć go do miski. Dodaj posiekane liście szpinaku.

Wbij do masy jajko, dosyp mąkę, wrzuć koperek oraz dopraw pieprzem i solą. Zacznij mieszać masę, a gdy stanie się jednolita, odstaw na pół godziny, by smaki dobrze przegryzły się między sobą. Dzięki temu placki będą o wiele smaczniejsze.

Rozgrzej masło klarowane na patelni i zacznij smażyć placki. Wykładaj porcje za pomocą łyżki do zupy. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawaj wraz z kilkoma kleksami śmietany kwaśnej, lub mięsnym sosem. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł