Placki ziemniaczane
youtube / kanał: smaczny.tv / kadr z filmu

Puszyste placki ziemniaczane z niebanalnym dodatkiem

Placki ziemniaczane zazwyczaj jadamy mocno chrupiące, jednak tym razem to ich puszysta wersja skradła nasze serca. Wystarczy sprytnie użyć jajka, by placki zyskały zupełnie nowy charakter. Taka puszysta i lekka wersja doskonale będzie smakowała z cukrem i śmietaną.

Placki ziemniaczane klasycznie jadamy właśnie dla ich chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza. Ziemniaki są jednak tak uniwersalnym składnikiem, że możemy je w niezwykły sposób zmodyfikować. Puszyste placki ziemniaczane to prawdziwy hit.

Ogromnym atutem tego przepisu jest prostota. Aby otrzymać zaskakujący efekt, nie musimy dodawać właściwie nic więcej niż zazwyczaj. Jedyne czego potrzebujemy to piana z białka jajka, która nada im zupełnie nowego charakteru.

Placki ziemniaczane mogą być popisowym daniem

Nawet sama Magda Gessler uważa, że placki ziemniaczane to nasze dobro narodowe, o które trzeba dbać w szczególny sposób. Bardzo ważne jest, aby nie przesadzić podczas ich przygotowywania z tłuszczem, ponieważ wtedy ucieka nam cała radość z jedzenia, a pojawia się ból brzucha.

Gdy robimy placki ziemniaczane, pamiętajmy także o odciskaniu nadmiaru wody z ziemniaków. Jeśli na patelni znajdzie się za dużo wody i skrobi, placki będą gumowe i nikt nie będzie chciał ich zjeść z prawdziwą przyjemnością.

Niezawodny sposób na rozmrożenie ryby w 5 minutNiezawodny sposób na rozmrożenie ryby w 5 minutCzytaj dalej

Przepis na lekkie jak chmurka placki ziemniaczane

Przygotuj:

  • pół kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zwykłej mąki
  • sól, pieprz
  • olej

Na początek obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce. Aby były bardziej puszyste, możemy także użyć robota. Żółtka oddzielamy od białek i wrzucamy do ziemniaków, dodajemy obydwa rodzaje mąki oraz sól.

Cebulę obieramy i bardzo drobno szatkujemy. Możemy już w tym momencie dodać ją do placków albo podsmażyć. Złocista cebula jest doskonałym urozmaiceniem klasycznego dania.

Mikserem ubijamy jajka z odrobiną soli na białą, sztywną pianę. Białka przekładamy do masy ziemniaczanej i łączymy z nią za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe ciasto wykładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Placki ziemniaczane smażymy po kilka minut z każdej strony.

Gotowe placki możemy podawać na słodko, z ulubionym sosem bądź gulaszem. Doskonale smakują także samodzielnie, jedynie lekko posolone. Apetyczne zdjęcie góry placków ziemniaczanych z artykułu pochodzi z kanału Smaczny.tv, który znajdziesz na platformie YouTube.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł