Smakosze.pl
Placki ziemniaczane

youtube / kanał: smaczny.tv / kadr z filmu

Puszyste placki ziemniaczane z niebanalnym dodatkiem

3 Marca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Placki ziemniaczane zazwyczaj jadamy mocno chrupiące, jednak tym razem to ich puszysta wersja skradła nasze serca. Wystarczy sprytnie użyć jajka, by placki zyskały zupełnie nowy charakter. Taka puszysta i lekka wersja doskonale będzie smakowała z cukrem i

Placki ziemniaczane klasycznie jadamy właśnie dla ich chrupiącej skórki i miękkiego wnętrza. Ziemniaki są jednak tak uniwersalnym składnikiem, że możemy je w niezwykły sposób zmodyfikować. Puszyste placki ziemniaczane to prawdziwy hit. 

Ogromnym atutem tego przepisu jest prostota. Aby otrzymać zaskakujący efekt, nie musimy dodawać właściwie nic więcej niż zazwyczaj. Jedyne czego potrzebujemy to piana z białka jajka, która nada im zupełnie nowego charakteru.

Placki ziemniaczane mogą być popisowym daniem 

Nawet sama Magda Gessler uważa, że placki ziemniaczane to nasze dobro narodowe, o które trzeba dbać w szczególny sposób. Bardzo ważne jest, aby nie przesadzić podczas ich przygotowywania z tłuszczem, ponieważ wtedy ucieka nam cała radość z jedzenia, a pojawia się ból brzucha.

Gdy robimy placki ziemniaczane, pamiętajmy także o odciskaniu nadmiaru wody z ziemniaków. Jeśli na patelni znajdzie się za dużo wody i skrobi, placki będą gumowe i nikt nie będzie chciał ich zjeść z prawdziwą przyjemnością. 

Przepis na lekkie jak chmurka placki ziemniaczane

Przygotuj:

  • pół kg ziemniaków

  • cebula

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki zwykłej mąki

  • sól, pieprz

  • olej

Na początek obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce. Aby były bardziej puszyste, możemy także użyć robota. Żółtka oddzielamy od białek i wrzucamy do ziemniaków, dodajemy obydwa rodzaje mąki oraz sól. 

Cebulę obieramy i bardzo drobno szatkujemy. Możemy już w tym momencie dodać ją do placków albo podsmażyć. Złocista cebula jest doskonałym urozmaiceniem klasycznego dania.

[EMBED-19]

Mikserem ubijamy jajka z odrobiną soli na białą, sztywną pianę. Białka przekładamy do masy ziemniaczanej i łączymy z nią za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe ciasto wykładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Placki ziemniaczane smażymy po kilka minut z każdej strony. 

Gotowe placki możemy podawać na słodko, z ulubionym sosem bądź gulaszem. Doskonale smakują także samodzielnie, jedynie lekko posolone. Apetyczne zdjęcie góry placków ziemniaczanych z artykułu pochodzi z kanału Smaczny.tv, który znajdziesz na platformie YouTube.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Karolina Szmulewicz

Główna wydawczyni portalu Smakosze.pl i pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >