Najlepsza mąka do placków ziemniaczanych
Placki ziemniaczane są wręcz idealnym pomysłem na szybki obiad dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele czasu, aby stać w kuchni nad gorącymi i parującymi garnkami . Warto jednak doprowadzić swoje placki do perfekcji, aby zawsze były pyszne.
Jednym z głównych składników, oczywiście poza samymi ziemniakami, jest mąka. Rodzajów tego produktu jest wyjątkowo dużo na rynku, dlatego poniżej prezentujemy najlepszy możliwy wybór, jeśli chce się usmażyć najpyszniejsze placuszki.
Placki ziemniaczane na najlepszej mące
Wydawać by się mogło, że optymalnym wyborem jest mąka ziemniaczana. Zawiera dużo skrobi i rekompensuje jej ewentualne niedobory w samych kartoflach. Jest jednak jeszcze wiele innych rodzajów, z których można z sukcesem korzystać.
Jedną z opcji jest mąka ryżowa, która szczególnie przydać się może ludziom chorującym na celiakię - przypadłość, która sprawia, że ich jelita nie są w stanie dobrze przyjąć glutenu. Mąka ryżowa jest go całkowicie pozbawiona.
Co więcej, ryż nie wnosi żadnego smaku do placków, więc warto stosować ryżową mąkę, gdy chce się poczuć w 100% naturalny smak reszty składników. Trzeba jednak nie przesadzić, ponieważ ciasto z takiej mąki jest bardzo lepkie.
Innym świetnym produktem jest mąka kukurydziana - podobnie jak ryżowa, nie zawiera ona glutenu. Co więcej, uważana jest za całkiem zdrową i pożywną alternatywę dla zboża. Dzięki niej placki wyjdą bardziej żółte i o delikatnym kukurydzianym smaku.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy obecnie najlepsze promocje dostępne w sklepie Biedronka. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy sposób na uratowanie zbyt twardej fasolki w fasoli po bretońsku.
Pszenna mąka najlepszym wyborem
Zdecydowanie najbardziej optymalna jest tradycyjna mąka pszenna. To właśnie ta mąka ma najwięcej glutenu, jednak nie należy dodawać jej zbyt wiele, ponieważ placki wyjdą po prostu twarde.
Można dodawać także mąkę gryczaną, lecz placki z jej dodatkiem mogą wyjść gumowate. A ty z jakiego rodzaju mąki korzystasz podczas robienia placków? Daj nam znać na Facebooku w komentarzach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl