Smakosze.pl
Fasolka po bretońsku

bhofack2, Getty Images Pro

Jak uratować danie ze zbyt twardą fasolą?

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Fasolka po bretońsku nie wydaje się dla większości z nas trudnym posiłkiem - ot fasola w sosie pomidorowym. Okazuje się jednak, że sporo ludzi ma problem z odpowiednim ugotowaniem fasolki. Wystarczy jednak dodać 1 łyżkę cukru, aby fasola stała się miękka

Fasolka po bretońsku to danie, które wbrew nazwie nie wywodzi się z Francji - według historyków, znacznie bardziej prawdopodobne korzenie może mieć w Anglii. To tutaj została przywieziona jako pierwsza, przez ludzi odkrywających Amerykę Północną.

Początkowo fasolka znana była jedynie rdzennym mieszkańcom Ameryki, którzy mieszali ją z niedźwiedzim sadłem i miodem w specjalnych dzbanach, które zakopywane były w ziemi i wolno gotowane przez bardzo długi czas. Anglicy znacznie zmodyfikowali przepis, wprowadzając do niego sos pomidorowy i eliminując miód oraz niedźwiedzi tłuszcz. 

Fasolka po bretońsku nie wyszła? Mamy na to sposób

Nie raz praktycznie każdemu z nas zdarzyło się, że fasola nie ugotowała się wystarczająco szybko, a my już dodaliśmy do niej wszystkie pozostałe składniki. Będąc bardzo głodnymi, nie chcemy czekać więcej czasu, aż całość będzie gotowa do jedzenia. 

Wtedy z pomocą przychodzi jeden produkt, który każdy z nas posiada w swojej kuchenne szafce, bądź na blacie. Mowa oczywiście o cukrze, które jest tak pospolitym składnikiem naszej diety, jak sól czy pieprz. Jak w takim razie ma on nam pomóc? 

Jak wskazuje pewien użytkownik portalu forum.gazeta.pl, jedna łyżka cukru może zmiękczyć fasolę i znacznie przyspieszyć jej gotowanie - wystarczy dodać ją do garnka, w którym pichcimy naszą fasolkę po bretońsku. Trik ten jest szczególnie istotny dla ludzi, którzy korzystają ze świeżej fasolki. 

Ta z puszki jest już bowiem wstępnie ugotowana i wystarczy dodać ją do sosu, aby była gotowa do spożycia. Co więcej, jedna łyżka cukru w żadnym wypadku nie wpłynie na smak finalnego dania, ponieważ tak niewielka ilość nie zostanie wychwycona przez kubki smakowe.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy przepis na najlepszy chleb w jajku. Tutaj z kolei prezentujemy najlepsze sposoby na uratowanie zbyt kwaśnej zupy pomidorowej. 

Jak przygotować idealną fasolkę po bretońsku?

Choć danie to popularne jest na praktycznie całym świecie, każdy kraj ma swoją własną, lekko zmodyfikowaną wersję. W Polsce nie może w niej zabraknąć dużej ilości mocno wędzonej kiełbasy, która jest głównym składnikiem nadającym smak tej gęstej potrawie. 

Niektórzy dodają do fasolki również boczku, aby zimą zwiększyć jej kaloryczność. Sos musi być gęsty, a użycie świeżych pomidorów w sezonie jest najlepszym sposobem, na zrobienie esencjonalnej i pysznej fasolki. A jaki jest twój ulubiony sposób, na przygotowanie fasolki? 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje.pl; forum.gazeta.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

Czytaj więcej >
jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >