Kultowy chleb w jajku w eleganckim wydaniu
Chleb w jajku może wydawać się nudnym posiłkiem - kiedyś jednak każdy z nas nie mógł doczekać się, aż mama lub babcia poda nam takie śniadanie do stołu. Trzeba w końcu przyznać, że smażony chleb wymoczony w jajku z dodatkiem cukru i cynamonu po prostu zawsze smakuje doskonale.
Niegdyś spożywaliśmy je inaczej niż dzisiaj. Najczęściej nasze mamy wykorzystywały do niego stare, czerstwe pieczywo, które w taki sposób można było przywrócić do dawnej świetności. W czasach PRL-u i przemian ustrojowych jedzenie było drogie i nikt nie pozwalał sobie na zbytnie marnotrawstwo.
Chleb w jajku wspomnieniem z dzieciństwa
W obecnych czasach nasze podniebienia są znacznie bardziej wygórowane i wyczulone na smaki - możemy sprawić sobie znacznie więcej przyjemności, dlatego mało kto chce jadać produkty smakujące w nieodpowiedni sposób. Stąd jedną z popularniejszych wersji jest chałka w jajku.
Taki sposób przygotowania tostów francuskich jest idealny na leniwe, słodkie śniadanie. Chałka sama w sobie jest słodka, a dodatkowo posłodzone jajko, owoce, syropy czy bita śmietana sprawiają, że można traktować taki posiłek za deser, lecz sporo ludzi preferuje jeść je na śniadanie.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy, czym różni się barszcz biały od klasycznego żurku. Tutaj z kolei prezentujemy najlepsze sposoby na uratowanie zbyt kwaśnej zupy pomidorowej.
Przepis na najlepszy chleb w jajku na słodko
Składniki:
chałka
2 średnie jajka
100 ml mleka
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki masła klarowanego
cynamon
owoce
słodki syrop
bita śmietana
Zacznij od pokrojenia chałki na kromki o grubości około 2 cm. Następnie wbij jajka do sporej miski, wsyp do nich cukier waniliowy oraz szczyptę cynamonu. Odrobina soli także jest wskazana, aby uwypuklić resztę smaków. Ubij jajka na gładką masę.
Gdy jajka będą rozbite, dolej do nich mleka i mieszaj, aż uzyskasz całkowicie jednolitą konsystencję. Włóż do jajek i mleka chałkę - pozostaw ją w nich przez chwilę, aby dobrze nasiąkły. Rozgrzej patelnie na średnim ogniu i roztop klarowane masło.
Smaż na maśle chałkę z obu stron, aż cała będzie ładnie zarumieniona. Wyłóż ją na talerz, obsyp owocami, ozdób bitą śmietaną i zalej słodkim syropem czy sosem. Świetnie sprawdza się sos karmelowy i czekoladowy. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje.pl