Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką
canva/PingPongCat

Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką

9 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką to pomysł na pyszne placki w nowej odsłonie. Są chrupiące, ale i miękkie w środku, a majeranek i natka pietruszki nadają im świeżego, ziołowego akcentu. Poznaj przepis na pyszne placki ziemniaczane z cukinią i marchewką.

Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką to smaczna alternatywa dla tradycyjnych placków. Danie ma ciekawy, nowy i świeży smak, który z pewnością przypadnie do gustu największym miłośnikom tradycyjnych, ziemniaczanych placków. Placuszki podaj z jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną.

Do placków ziemniaczanych zawsze wybieraj ziemniaki mączne, ponieważ mają więcej skrobi, mało wody i dzięki temu są idealnie wysmażone z zewnątrz i miękkie w środku. Odmiany mączne to typ B i C, np. Orlik, Sante, Irys, które równie dobrze sprawdzą się w przygotowaniu krokietów ziemniaczanych , klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem.

Pyszne placki usmażysz również z innych warzyw- tu poznasz przepis na chrupiące i jednocześnie miękkie placuszki z kalafiora , idealne na obiad lub kolację.

Przepis na placki ziemniaczane z cukinią i marchewką

Składniki na 4 porcji:

  • 1 kg ziemniaków

  • średnia marchewka

  • cukinia

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • majeranek

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Jak przygotować placki ziemniaczane z cukinią i marchewką?

Ziemniaki, marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce z grubszymi oczkami, następnie odstaw na 15-20 minut, żeby warzywa oddały nadmiar wody. Możesz je dodatkowo przecisnąć przez świeżą tetrę.

Do większej miski przełóż ziemniaki, marchewkę, cukinię, wsyp mąkę, wbij jajka, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i posiekaną natką pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, żeby powstała masa na placki.

Jeśli masa jest za rzadka, podsyp trochę mąki i ponownie wymieszaj. Rozgrzej większą ilość oleju na patelni i wykładaj łyżką ciasto tak, aby powstały małe placki.

Ziemniaki, marchewka i cukinia do placków

Placki smaż przez 3-4 minuty z każdej strony do momentu uzyskania ładnego, złocistego koloru. Placki wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu,

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy