Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką
Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką to pomysł na pyszne placki w nowej odsłonie. Są chrupiące, ale i miękkie w środku, a majeranek i natka pietruszki nadają im świeżego, ziołowego akcentu. Poznaj przepis na pyszne placki ziemniaczane z cukinią i marchewką.
Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką to smaczna alternatywa dla tradycyjnych placków. Danie ma ciekawy, nowy i świeży smak, który z pewnością przypadnie do gustu największym miłośnikom tradycyjnych, ziemniaczanych placków. Placuszki podaj z jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną.
Do placków ziemniaczanych zawsze wybieraj ziemniaki mączne, ponieważ mają więcej skrobi, mało wody i dzięki temu są idealnie wysmażone z zewnątrz i miękkie w środku. Odmiany mączne to typ B i C, np. Orlik, Sante, Irys, które równie dobrze sprawdzą się w przygotowaniu krokietów ziemniaczanych , klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem.
Pyszne placki usmażysz również z innych warzyw- tu poznasz przepis na chrupiące i jednocześnie miękkie placuszki z kalafiora , idealne na obiad lub kolację.
Przepis na placki ziemniaczane z cukinią i marchewką
Składniki na 4 porcji:
-
1 kg ziemniaków
-
średnia marchewka
-
cukinia
-
2 łyżki mąki pszennej
-
2 jajka
-
sól, pieprz
-
majeranek
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
Jak przygotować placki ziemniaczane z cukinią i marchewką?
Ziemniaki, marchewkę i cukinię zetrzyj na tarce z grubszymi oczkami, następnie odstaw na 15-20 minut, żeby warzywa oddały nadmiar wody. Możesz je dodatkowo przecisnąć przez świeżą tetrę.
Do większej miski przełóż ziemniaki, marchewkę, cukinię, wsyp mąkę, wbij jajka, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i posiekaną natką pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, żeby powstała masa na placki.
Jeśli masa jest za rzadka, podsyp trochę mąki i ponownie wymieszaj. Rozgrzej większą ilość oleju na patelni i wykładaj łyżką ciasto tak, aby powstały małe placki.
Placki smaż przez 3-4 minuty z każdej strony do momentu uzyskania ładnego, złocistego koloru. Placki wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu,