Placki ziemniaczane z twarogiem. Przepis krok po kroku
Placki ziemniaczane z twarogiem to pomysł na pyszny obiad dla dużych i małych. Placki ziemniaczane z farszem z twarogu i cebulki rozpływają się w ustach, są lekkie, świeże i bardzo puszyste. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z twarogiem.
Szukasz pomysłu na obiad lub podwieczorek dla swoich najbliższych? Przygotuj im wyśmienite placuszki ziemniaczane z twarogowym farszem, są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków, są lżejsze, bardziej puszyste i smakują nawet największym niejadkom.
Placki z twarogiem przygotujesz błyskawicznie, sprawdzą się więc w nawet najbardziej zabiegany dzień. Placuszki podaję z jogurtem naturalnym lub śmietaną, idealnie pasują do całego dania i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy.
Placki zawszę robię z zeszłorocznych ziemniaków, ponieważ mają o wiele mniej wody, niż młode ziemniaki. Do placków świetnie sprawdzą się również odmiany mączne, jak Irys, Orlik, które mają dużo skrobi. Odmiany te są idealne do klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem.
Jeśli szukasz pomysłu na lekkie placki ziemniaczane- tu poznasz przepis na wyśmienite placki ze szpinakiem od Ani Stalmach , rozpływają się w ustach.
Przepis na placki ziemniaczane z twarogiem
Składniki na 3-4 porcje:
-
700 g ziemniaków zeszłorocznych
-
220 g twarogu
-
duża cebula
-
szczypta majeranku
-
3 łyżki mąki pszennej
-
2 jajka M
-
pieprz, sól do smaku
-
olej roślinny do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane z twarogiem?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odstaw, żeby puściły sok. W tym czasie zetrzyj na tarce 1 cebulę i wymieszaj ją dokładnie z twarogiem, całość rozgnieć lub zblenduj z 1 jajkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki odsącz, przełóż do miski, dodaj drobno posiekaną lub startą cebulę, majeranek, sól, pieprz, jajko, mąkę i dokładnie wymieszaj, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Źródło zdjęcia: canva/lily_rochha Na patelni rozgrzej olej roślinny, wyłóż łyżkę masy ziemniaczanej, na górę twaróg i całość przykryj niedużą warstwą ziemniaków. Smaż 3-4 minuty z każdej strony, następnie przełóż na ręcznik papierowy, żeby placki oddały nadmiar tłuszczu i podaj.