Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane z twarogiem. Przepis krok po kroku
canva/from_my_point_of_view

Placki ziemniaczane z twarogiem. Przepis krok po kroku

28 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane z twarogiem to pomysł na pyszny obiad dla dużych i małych. Placki ziemniaczane z farszem z twarogu i cebulki rozpływają się w ustach, są lekkie, świeże i bardzo puszyste. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z twarogiem.

Szukasz pomysłu na obiad lub podwieczorek dla swoich najbliższych? Przygotuj im wyśmienite placuszki ziemniaczane z twarogowym farszem, są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków, są lżejsze, bardziej puszyste i smakują nawet największym niejadkom.

Placki z twarogiem przygotujesz błyskawicznie, sprawdzą się więc w nawet najbardziej zabiegany dzień. Placuszki podaję z jogurtem naturalnym lub śmietaną, idealnie pasują do całego dania i zawsze błyskawicznie znikają z talerzy.

Placki zawszę robię z zeszłorocznych ziemniaków, ponieważ mają o wiele mniej wody, niż młode ziemniaki. Do placków świetnie sprawdzą się również odmiany mączne, jak Irys, Orlik, które mają dużo skrobi. Odmiany te są idealne do klusek śląskich, kopytek i pyz z mięsem.

Jeśli szukasz pomysłu na lekkie placki ziemniaczane- tu poznasz przepis na wyśmienite placki ze szpinakiem od Ani Stalmach , rozpływają się w ustach.

Przepis na placki ziemniaczane z twarogiem

Składniki na 3-4 porcje:

  • 700 g ziemniaków zeszłorocznych

  • 220 g twarogu

  • duża cebula

  • szczypta majeranku

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 2 jajka M

  • pieprz, sól do smaku

  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane z twarogiem?

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odstaw, żeby puściły sok. W tym czasie zetrzyj na tarce 1 cebulę i wymieszaj ją dokładnie z twarogiem, całość rozgnieć lub zblenduj z 1 jajkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ziemniaki odsącz, przełóż do miski, dodaj drobno posiekaną lub startą cebulę, majeranek, sól, pieprz, jajko, mąkę i dokładnie wymieszaj, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Twarożek

Źródło zdjęcia: canva/lily_rochha Na patelni rozgrzej olej roślinny, wyłóż łyżkę masy ziemniaczanej, na górę twaróg i całość przykryj niedużą warstwą ziemniaków. Smaż 3-4 minuty z każdej strony, następnie przełóż na ręcznik papierowy, żeby placki oddały nadmiar tłuszczu i podaj.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy