Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nieziemskie placki ziemniaczane ze szpinakiem od Ani Lewandowskiej
Adam Moskal
Adam Moskal 10.01.2022 01:00

Nieziemskie placki ziemniaczane ze szpinakiem od Ani Lewandowskiej

Placki ziemniaczane ze szpinakiem Ani Lewandowskiej
CHRISTOF STACHE/AFP/East News; canva/Olga Mazyarkina, Getty Images

Placki ziemniaczane Anny Lewandowskiej wyróżniają się jednym składnikiem, który całkowicie zmienia ich postrzeganie - mowa o szpinaku. Dodanie tych liści do ciasta sprawia, że placki stają się pięknie zielone, a także wypełniają się wartościami odżywczymi ze szpinaku. Wersja Lewandowskiej jest znacznie bardziej lekkostrawna od klasycznej.

Placki ziemniaczane można sporządzić na wiele różnych sposobów. Niektórzy dodają do nich suszone pomidory czy kawałki cienko pokrojonego boczku - Anna Lewandowska wrzuca z kolei liście szpinak.

Szpinak pełen jest żelaza i przeciwutleniaczy, dlatego wskazane jest jedzenie go stosunkowo często. Lekkie placki Ani Lewandowskiej są świetnym rozwiązaniem dla osób, które muszą odżywiać się w zdrowy sposób, a przy okazji chcą jeść coś smacznego. Polecamy podać placki z sosem czosnkowym na jogurcie, który wspaniale podkreśli ich smak.

Przepis na placki ziemniaczane ze szpinakiem Ani Lewandowskiej

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 100 g świeżego szpinaku

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

  • 1 jajko

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od obrania i umycia wszystkich kartofli. Następnie należy zetrzeć je na tarce o dużych oczkach (lub małych, jeśli chce się uzyskać delikatniejszą teksturę. Cebulę obierz ze skórki, wrzuć do blendera wraz ze szpinakiem i zmiksuj.

Do ziemniaków dodaj zmiksowaną cebulę ze szpinakiem, jajko, przeciśnięty ząbek czosnku, mąką kukurydzianą, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj masę dokładnie. Jeśli będzie zbyt mokra, wsyp trochę więcej mąki.

Na patelni rozgrzej olej w niewielkiej ilości. Wykładaj na niego porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż placki na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane z płatkami owsianymi. Ten tekst wyjawia, przepis na placki ziemniaczane bez jajek.

Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Źródło zdjęcia: canva/molka, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram