Obłędne kopytka z czosnkiem niedźwiedzim
Kopytka są jednymi z najpopularniejszych klusek ziemniaczanych. Zwykle robimy je z ziemniaków, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia. Jeśli chcecie odmienić ich smak, dodajcie do ciasta drobno posiekany, zielony dodatek. Oto jak przygotować obłędne kopytka z czosnkiem niedźwiedzim.
Zielenina jest dodatkiem, który podnosi smak i wartość odżywczą każdej potrawy. Zawiera mnóstwo witamin i soli mineralnych, a także innych, wartościowych składników. Ma orzeźwiający zapach i wyraźny smak.
Najpopularniejszą zieleniną w naszej kuchni jest natka pietruszki, szczypiorek i koperek. Jednak bez problemu można też kupić aromatyczne zioła. Wśród nich jest niezwykle aromatyczny i zdrowy czosnek niedźwiedzi.
Obłędne kopytka z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
1 kg ziemniaków
ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
garść zielonych liści czosnku niedźwiedziego
sól
olej
Przygotowanie kopytek
Ziemniaki obierz, wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj. Odcedź, osusz, lekko przestudź i przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem. Wystudź.
Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także jajka i posiekane liście czosnku. Składniki wymieszaj, a potem szybko zagnieć z nich gładkie ciasto.
Ciasto podziel na kilka części. Z każdej uformuj wałek, podsypując go mąką. Wałek ciasta lekko spłaszcz i pokrój na kluski.
W dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją, dodaj 2 łyżki oleju, wrzuć do niej kopytka. Gotuj je na niedużym ogniu i wyjmij łyżką cedzakową, gdy wypłyną na powierzchnię.
Kopytka podawaj jako samodzielne danie, np. z sosem pomidorowym lub jako dodatek do mięsnych dań obiadowych, np. do duszonych mięs.
Jeśli chcesz poznać przepisy na inne kluski ziemniaczane, zajrzyj na naszą stronę. Zobacz, jak przygotować czarne kluski, a także jak zrobić kluski śląskie.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: obzarciuch