Podaj zamiast karpia na Wigilię. Soczysta, delikatna ryba bez ości
Nie każdy przepada za karpiem na Wigilię, choć to przecież tradycyjna już potrawa na święta. Czym zastąpić karpia? Warto przyrządzić rybę na Wigilię, która z powodzeniem go zastąpi. Ten smak oczaruje wszystkich przy świątecznym stole.
Co zamiast karpia na Wigilię?
Wielu Polaków nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia. Wielu też omija tę rybę szerokim łukiem. Wszystko przez nieco mulity smak . Jednak jest ryba, która smakuje pysznie, nie ma nieprzyjemnego zapachu i pełna jest wartości odżywczych.
Mowa o sandaczu , która wyróżnia się subtelnym, maślanym smakiem. Warto przygotować go smażonego z dodatkiem płatków migdałowych . Taka ryba na Wigilię dostarczy nam pysznego smaku i nie jest trudna do zrobienia. Poniżej prezentujemy przepis na znakomitego sandacza.
Jak zrobić sandacza w migdałach?
Składniki:
- 3 filety z sandacza
- 100 g płatków migdałowych
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- sól morska
- pieprz
- mąka
- olej do smażenia
Przygotowanie dania zaczniemy od umycia filetów i ich osuszenia. Doprawiamy solą morską i pieprzem. Do miseczki wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy sól. Składniki roztrzepujemy i rybę panierujemy w mące.
Następnie zanurzamy w jajku, a od strony mięsa w płatkach migdałowych . Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę, najpierw od strony płatków migdałowych. Gdy się zarumienią, zmieniamy stronę i smażymy ok. 4 minuty.
Sandacz, że palce lizać
Sandacz w płatkach migdałowych wychodzi pyszny. Jest bardzo delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach . Z dodatkiem pieczywa będzie wybornie smakował. Dlatego warto tę rybę przyrządzić na Wigilię. Karp przy niej wypada blado.
Sandacz w migdałach sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia . Kilka składników zapewni smak, który każdy wspomni z przyjemnością. Pisaliśmy o tym, jak zrobić paszteciki z farszem z łososia. Polecaliśmy sposób na wekowanie słoików bez garnka i piekarnika .
Źródło: elle.pl