W tym roku do barszczu podam takie paszteciki. Mają farsz, na jaki nie wpadłaby moja babcia
Paszteciki z kapusty i grzybów do barszczu są już passe. Poznaj przepis i przygotuj smakołyk z zupełnie innym farszem. Nie jednego gościa wprawią w zdumienie i zachwyt jednocześnie. Dlatego zrób je na święta, a na pewno urozmaicisz tradycyjne, wigilijne menu.
Paszteciki do barszczu w nowym wydaniu
Tradycyjne wigilijne menu musi składać się z aż dwunastu potraw. Wśród nich nie może zabraknąć oczywiście ryb, uszek, a także pierogów, ciast i wielu znakomitych pyszności. Od wielu lat popularnym dodatkiem do barszczu, oprócz uszek oczywiście, są paszteciki. Te tradycyjne mają farsz z kiszonej kapusty oraz grzybów.
Są smaczne, ale ileż dań można jeść z tymi składnikami? Trzeba pamiętać, że farsz z tych produktów trafia również do pierogów i uszek. Dlatego można nieco odmienić świąteczne dania i paszteciki przygotować z zupełnie innym nadzieniem. Szczegóły poznasz poniżej.
Ułóż kromki chleba, rozsmaruj mięso mielone i zapiecz. Podziękujesz za ten przepisNietypowe składniki na farsz
Paszteciki do barszczu zawsze składały się z grzybów i kapusty. Takie połączenie znane jest od dawna, a przez wielu uważane za jedyne. Okazuje się, że tę przekąskę można nafaszerować zupełnie innymi składnikami. Jednym z nich jest łosoś, który co prawda może dziwić, ale w połączeniu z innymi dodatkami smakuje naprawdę doskonale. Spójrz na umieszczoną poniżej listę i poznaj wszystkie niezbędne produkty. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pasztecików pochodzą z kanału FIT KUCHNIA - Martyna Loch, który znajdziesz na platformie YouTube.
Składniki:
- 220 g łososia
- 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
- 40 g pistacji
- 80 g mascarpone
- 1 łyżeczka miodu
- 1 jajko
- sok z cytryny
- pieprz
- sól
Paszteciki z łososiem – przepis
Przygotowanie pasztecików rozpocznij od włożenie kawałka łososia do naczynia żaroodpornego. Przypraw go solą, pieprzem oraz skropl sokiem z cytryny, a następnie upiecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Rybę pozostaw do wystygnięcia.
W tym czasie drobno posiekaj pistacje. Łososia przełóż do miski i rozgnieć go za pomocą widelca. Wsyp pistacje, dodaj mascarpone, miód oraz szczyptę soli. Składniki wymieszaj na jednolity farsz.
Ciasto francuskie rozłóż na desce i przetnij je na pół wzdłuż dłuższego boku. Na każdy kawałek nałóż farsz, zrób to w taki sam sposób, jak na zdjęciu poniżej. Fragment ciasta bez farszu posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość zawiń w rulon, a następnie pokrój go na równe paszteciki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmaruj ich wierzch jajkiem i zapiekaj w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Gotowe podawaj na Wigilię, a zachwycą każdego.
Sprawdź także, jakie produkty warto kupić w Biedronce oraz poznaj przepis na smaczne grzanki.