Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W tym roku do barszczu podam takie paszteciki. Mają farsz, na jaki nie wpadłaby moja babcia
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.11.2024 16:32

W tym roku do barszczu podam takie paszteciki. Mają farsz, na jaki nie wpadłaby moja babcia

paszteciki z łososiem
Fot. YouTube/FIT KUCHNIA - Martyna Loch

Paszteciki z kapusty i grzybów do barszczu są już passe. Poznaj przepis i przygotuj smakołyk z zupełnie innym farszem. Nie jednego gościa wprawią w zdumienie i zachwyt jednocześnie. Dlatego zrób je na święta, a na pewno urozmaicisz tradycyjne, wigilijne menu. 

Paszteciki do barszczu w nowym wydaniu

Tradycyjne wigilijne menu musi składać się z aż dwunastu potraw. Wśród nich nie może zabraknąć oczywiście ryb, uszek, a także pierogów, ciast i wielu znakomitych pyszności. Od wielu lat popularnym dodatkiem do barszczu, oprócz uszek oczywiście, są paszteciki. Te tradycyjne mają farsz z kiszonej kapusty oraz grzybów.

Są smaczne, ale ileż dań można jeść z tymi składnikami? Trzeba pamiętać, że farsz z tych produktów trafia również do pierogów i uszek. Dlatego można nieco odmienić świąteczne dania i paszteciki przygotować z zupełnie innym nadzieniem. Szczegóły poznasz poniżej. 

farsz.jpg
Fot. YouTube/FIT KUCHNIA - Martyna Loch
Ułóż kromki chleba, rozsmaruj mięso mielone i zapiecz. Podziękujesz za ten przepis

Nietypowe składniki na farsz

Paszteciki do barszczu zawsze składały się z grzybów i kapusty. Takie połączenie znane jest od dawna, a przez wielu uważane za jedyne. Okazuje się, że tę przekąskę można nafaszerować zupełnie innymi składnikami. Jednym z nich jest łosoś, który co prawda może dziwić, ale w połączeniu z innymi dodatkami smakuje naprawdę doskonale. Spójrz na umieszczoną poniżej listę i poznaj wszystkie niezbędne produkty. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie pasztecików pochodzą z kanału FIT KUCHNIA - Martyna Loch, który znajdziesz na platformie YouTube.

Składniki:

  • 220 g łososia
  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
  • 40 g pistacji
  • 80 g mascarpone
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 jajko
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól

Paszteciki z łososiem – przepis

Przygotowanie pasztecików rozpocznij od włożenie kawałka łososia do naczynia żaroodpornego. Przypraw go solą, pieprzem oraz skropl sokiem z cytryny, a następnie upiecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Rybę pozostaw do wystygnięcia.

W tym czasie drobno posiekaj pistacje. Łososia przełóż do miski i rozgnieć go za pomocą widelca. Wsyp pistacje, dodaj mascarpone, miód oraz szczyptę soli. Składniki wymieszaj na jednolity farsz. 

Ciasto francuskie rozłóż na desce i przetnij je na pół wzdłuż dłuższego boku. Na każdy kawałek nałóż farsz, zrób to w taki sam sposób, jak na zdjęciu poniżej. Fragment ciasta bez farszu posmaruj roztrzepanym jajkiem. Całość zawiń w rulon, a następnie pokrój go na równe paszteciki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmaruj ich wierzch jajkiem i zapiekaj w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Gotowe podawaj na Wigilię, a zachwycą każdego.

Sprawdź także, jakie produkty warto kupić w Biedronce oraz poznaj przepis na smaczne grzanki.

farsz na cieście.jpg
Fot. YouTube/FIT KUCHNIA - Martyna Loch