Podlaskie ciasto „Marcinek” bije na głowę wszystkie inne. Mamy oryginalny przepis
Ciasto Marcinek składa się z wielu cieniutkich placuszków przełożonych śmietaną. Ten deser jest typowy dla regionu tuż przy naszej wschodniej granicy. Jego wykonanie nie należy do trudnych, jednak wymaga odrobiny cierpliwości. W zamian za włożoną weń prace odwdzięcza się wybornym smakiem i delikatną konsystencją.
Marcinek rękoma samorządu miasta Hajnówka został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Oznacza to, że udało się udokumentować niezmienność jego przygotowywania od co najmniej 25 lat. Nie zmieniany od przeszło ćwierć wieku przepis nie może być chybiony. Zachęcamy do przyrządzenia pysznego Marcinka.
Przepis na tradycyjne ciasto Marcinek
Składniki na ciasto:
-
1 kg mąki
-
1 kostka masła lub margaryny Kasia
-
1 jajko
-
3 żółtka
-
1 szklanka śmietany
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 szklanka cukru
-
1 opakowanie cukru wanilinowego
-
kawa naturalna zmielona i bułka tarta do dekoracji
Składniki na krem:
-
2 duże śmietany kremówki 30%
-
1 duża śmietana 18%
-
1 i 1/2 szklanki cukru
-
cytryna
-
zapach migdałowy
Smakowity Marcinek z rejonu Puszczy Białowieskiej krok po kroku
Z mąki masła i pozostałych wymienionych składników zagnieć ciasto . Następnie uformuj je w kulkę, owiń folią i wstaw do lodówki na całą noc . Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z lodówki i poporcjuj je na mniejsze, niezbyt duże kawałki .
Każdy kawałek ciast rozwałkuj wstępnie na oprószonym mąką blacie . Następnie placek przełóż na okrągłą płaską blaszkę, np. spód do tortownicy i ponownie rozwałkuj tak, aby był możliwie jak najcieńszy . Nadmiar ciasta wystający poza formę oderwij. Na koniec ponakłuwaj je nożem w celu odpowietrzenia.
Placki wstawiaj kolejno na blaszce do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz każdy z nich na rumiany kolor przez kilka minut . Z podanej porcji powinno wyjść ok. 20 sztuk. Warto zaopatrzyć się w kilka tej samej wielkości blaszek, aby usprawnić cały proces .
Przygotuj krem do ciasta. Oba rodzaje śmietany ubij, stopniowo dodając do nich cukier . Następnie dolej sok z połowy cytryny i kilka kropel migdałowego aromatu. Gotowym kremem przekładaj upieczone wcześniej placki, na każdy zużywając ok. 2 czubatych łyżek śmietany .
Przełożone kremem ciasto odstaw do lodówki na całą noc, aby placki dobrze nasiąkły i zmiękły . Po upływie tego czasu wyjmij Marcinka z lodówki i wyrównaj jego boki nożem. Wierzch udekoruj za pomocą mielonej kawy i bułki tartej . Posypkę możesz formować w rozmaite kształty, np. za pomocą szablonu z serwetki lub wyciętego ze sztywnego papieru. Przeciwieństwem Marcinka jest ekspresowe ciasto z mikrofalówki . Orzechowe ciasto bez pieczenia sprawdzi się przy każdej okazji .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zjedli obiad w barze mlecznym w Zakopanem. Wydali jednoznaczną opinię
-
Tak kucharka robi kotlety schabowe Zagłoba. Prosta modyfikacja, a smak palce lizać
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: TouTube Kuchnia cerkiew.pl