Smakosze.pl Przepisy Polacy popełniają błędy robiąc pierogi. Babcia Zosia wyczytała ze starego zeszytu wskazówki
canva/angorius

Polacy popełniają błędy robiąc pierogi. Babcia Zosia wyczytała ze starego zeszytu wskazówki

18 czerwca 2022

Pierogi przyrządzone z miękkiego i elastycznego ciasta będą znakomite. Nawet najlepszy farsz nie uratuje mącznych wyrobów, które są twarde i rozpadają się. Z recepturą babci Zosi przygotujecie puszyste i rozpływające się w ustach rarytasy. Wszystko za sprawą dwóch patentów — rezygnacji z jajka i podgrzania wody. Sprawdźcie koniecznie.

Sekretem smacznych pierogów jest miękkie i elastyczne ciasto. Babcia Zosia wie doskonale, że aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy, nie można do niej dodać jajka i zimnej wody. Zamiast tego radzi, by zadbać o kilka innych szczegółów.

Przepis na ciasto na pierogi według babci Zosi

Z podanych proporcji przygotujecie około 50 pierogów o średnicy 4 cm.

Składniki:

  • 100 ml wody

  • 200 ml mleka

  • 500 g mąki tortowej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • szczypta soli

Przygotowanie ciasta na pierogi:

Mleko i woda na pierogowe ciasto muszą być ciepłe. Przed rozpoczęciem wyrabiania ogrzewamy je razem w jednym garnuszku. W międzyczasie przesiewamy przez sito obie mąki, tworząc kopczyk z dołkiem.

Wlewamy do niego olej, po czym dodajemy zawartość garnka. Na koniec całość solimy i przystępujemy do zagniatania ciasta. Gdy jego składniki się połączą, rozwałkowujemy je na cienki placek i przy pomocy kieliszka wykrawamy okręgi o średnicy 4 cm.

Faszerujemy i starannie zlepiamy pierogi, po czym gotujemy je do miękkości. Wystarczy kilka minut od wypłynięcia wyrobu na powierzchnię wody. Podajemy z pasującą okrasą . Smacznego.

Więcej informacji na temat przyrządzania pierogów znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule wyjaśniamy, czym skutkuje dodanie oleju do ciasta na ten rarytas. Ten natomiast zdradza jak przygotować je bez dodatku nabiału .

Pierogi będą się dobrze zlepiać, jeśli przygotujecie elastyczne ciasto
canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wielkiezarcie

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy