Idealnie soczyste polędwiczki wieprzowe od Ewy Wachowicz
Polędwiczki wieprzowe Ewy Wachowicz w sosie musztardowym to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Mięso marynowane w miodzie, musztardzie i suszonych ziołach nabiera doskonałego smaku, a podane z gęstym sosem z dodatkiem śmietany i natki pietruszki rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe Ewy Wachowicz.
Polędwiczki wieprzowe Ewy Wachowicz to pożywne, aromatyczne danie, którego przygotowanie zajmie Ci naprawdę kilka chwil. Mięso przygotuj dzień przed gotowaniem obiadu. Polędwica marynowana w suszonym majeranku, tymianku, musztardach i miodzie będzie miała najlepszy smak właśnie na drugi dzień.
Samo duszenie mięsa i przygotowanie sosu trawa około 40 minut. Wieprzowinę marynowaną duś w wywarze warzywnym, będzie jeszcze bardziej aromatyczna . Polędwiczki podaj z puree ziemniaczanym i blanszowanymi warzywami lub lekką surówką, tak smakują wybornie, a danie wygląda jak z restauracji.
Polędwiczki wieprzowe kupisz w każdym markecie i sklepie mięsnym, zawsze zwracaj uwagę na datę ważności na opakowaniu i kolor mięsa- polędwica musi mieć ładny, świeży kolor. Jeśli polędwica wygląda blado lub zmienia kolor na żółty, to znaczy, że nie jest już pierwszej świeżości. Polędwiczki mają lekkie przerosty tłuszczu- nie wykrawaj ich, są nośnikiem smaku.
Jeśli masz ochotę na polędwiczki wieprzowe w niecodziennym wydaniu- tu poznasz przepis na wyborne polędwiczki w sosie śliwkowym , idealne na święta i obiad dla całej rodziny.
Przepis na polędwiczki wieprzowe Ewa Wachowicz
Składniki na 4-5 porcji:
-
800 g polędwicy wieprzowej
-
4 łyżki musztardy francuskiej
-
łyżka musztardy delikatesowej
-
łyżka oliwy z oliwek
-
2 łyżki miodu płynnego
-
300 ml śmietany 18%
-
łyżeczka tymianku
-
łyżeczka majeranku
-
250 ml bulionu warzywnego
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
-
natka pietruszki
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe Ewa Wachowicz?
Polędwicę umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. 3 łyżki musztardy francuskiej wymieszaj z oliwą, musztardą delikatesową i miodem, natrzyj mięso, owiń folią i wstaw do lodówki na całą noc.
Źródło zdjęcia: canva/anmbph Następnego dnia wyjmij mięso z lodówki, podsmaż z każdej strony na oleju na rumiany kolor. Polędwicę zalej bulionem i duś pod przykryciem do miękkości.
Gdy już mięso będzie miękkie, a wywar się zredukuje, dodaj łyżkę musztardy francuskiej, wlej śmietanę i gotuj, aż powstanie gęsty sos. Polędwiczkę pokrój w plastry i podaj z sosem i posiekaną natką pietruszki.