Idealne soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone w całości według Gessler
Polędwiczki wieprzowe pieczone w całości i podane w śmietanowym sosie kurkowym smakują wybornie i będą idealnym daniem zarówno na zwykły obiad, jak i święta i większe uroczystości. Poznaj prosty przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w całości według Gessler.
Polędwica to jeden z najszlachetniejszych rodzajów mięsa, ponieważ nie zawiera tłuszczu i przerostów, a włókna są miękkie i delikatne. Polędwica wieprzowa pieczona w całości jest wilgotna i soczysta w środku, a podgotowana później z sosem kurkowym nabiera doskonałego smaku.
Polędwiczki wieprzowe podaj z kopytkami, gnocchi lub puree ziemniaczanym , a Twoi bliscy i wszyscy goście będą zachwyceni. Polędwiczki smakują rewelacyjnie również z gotowany brokułem, fasolką zieloną i szparagami.
Kurki są grzybami dostępnymi w sklepach przez większą część roku, ponieważ sezon na nie trwa od maja aż do końca listopada. Wykorzystaj więc ten czas i przygotuj wyśmienite danie, jak z najlepszej restauracji.
Polędwiczki smakują świetnie również w sosie własnym- tu poznasz przepisz na duszone w sosie polędwiczki o wyraźnym, mięsnym aromacie.
Przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w całości według Gessler
Składniki:
-
3 polędwiczki wieprzowe
-
400 g kurek
-
3 ząbki czosnku
-
200 ml śmietany 18%
-
masło klarowane do smażenia
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe pieczone w całości według Gessler?
Polędwiczki umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem i obsmaż na maśle z każdej strony, następnie przełóż na blachę, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika, piecz 20 minut.
W tym czasie na maśle zeszklij posiekany czosnek i dodaj kurki, oprósz solą, pieprzem i smaż, aż woda z grzybów całkowicie odparuje. Następnie wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem przez 6 minut na wolnym ogniu.
Źródło zdjęcia: canva/ Bartosz Luczak Upieczone polędwiczki pokrój w plastry, przełóż do sosu i podgotuj jeszcze 2-3 minuty , całość oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj. Smacznego.