Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym - prosty pomysł na pyszny obiad
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to wyśmienity pomysł na obiad. Delikatne mięso duszone w sosie z cebulką i przyprawami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Sprawdź, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie własnym i stwórz wyjątkowy danie dla całej rodziny.
Polędwiczki wieprzowe to proste i smaczne mięso, które przygotujesz w godzinę. Mięso smażone, następnie duszone z cebulą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem nabiera doskonałego smaku, cebula natomiast bardzo dobrze zagęszcza sos, dzięki czemu potrzebujesz odrobiny mąki pod sam koniec gotowania.
Polędwiczki wieprzowe podaj z puree ziemniaczanym, ziemniakami tłuczonymi lub kluskami śląskimi. Do dania świetnie pasują również buraki tarte, surówka z kapusty pekińskiej i ogórki kiszone. Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to jedno z moich ulubionych mięs, ponieważ na ich podstawie mogę stworzyć wiele smacznych dań, które smakują wszystkim.
Wieprzowina to nie tylko polędwiczki, przygotuj również wyśmienite bitki wieprzowe, idealne na rodzinny obiad.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Składniki na 3-4 porcje:
600 g polędwiczki wieprzowej
2 duże cebule
3 łyżki mąki pszennej
szczypta majeranku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym?
Wieprzowinę umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, każdy delikatnie rozbij tłuczkiem i oprósz solą i pieprzem. Polędwiczkę smaż na oleju przez kilka minut z każdej strony, aby nabrała ładnego koloru, następnie dodaj posiekane cebule, oprósz majerankiem i smaż przez około 7 minut.
Na patelnię wlej 2 szklanki wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i duś pod przykryciem około 30-40 minut, co jakiś czas sprawdzając poziom wody, w razie potrzeby dolej. Jak polędwiczki będą już miękkie, mąkę rozrób w odrobinie zimnej wody i wlej na patelnię, aby powstał gęsty i aromatyczny sos.