Smakosze.pl Przepisy Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
canva/Tatiana Volgutova

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

27 stycznia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów z dodatkiem pieczarek, pietruszki i rozmarynu to pyszne i niezwykle aromatyczne danie obiadowe. Mięso duszone z grzybami jest miękkie i nabiera doskonałego smaku. Poznaj przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to smaczne, aromatyczne danie jednogarnkowe, które przygotujesz w godzinę. Do sosu możesz wykorzystać jeden rodzaj grzybów leśnych lub pomieszać kilka gatunków, aby urozmaicić smak. Danie koniecznie dopraw natką pietruszki i świeżym rozmarynem.

Do polędwiczek w sosie świetnie pasuje kasza gryczana biała lub bulgur. Mięso równie dobrze smakuje podane z ziemniakami tłuczonymi lub puree z dodatkiem czosnku . Dodania możesz również przygotować warzywa na parze lub blanszowane.

Polędwiczki przygotujesz na wiele sposobów- jednym z najsmaczniejszych są polędwiczki w sosie śliwkowym . Suszone śliwki rewelacyjnie łączą się z wieprzowiną, dzięki czemu ugotujesz wyśmienity obiad dla całej rodziny.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Składniki na 4-5 porcji

  • 500 g polędwiczek wieprzowych

  • 250 g leśnych grzybów

  • 100 g pieczarek

  • cebula

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 2-3 gałązki rozmarynu

  • sól, pieprz

  • papryka słodka mielona

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki śmietany

  • olej do smażenia

Jak zrobić polędwiczki w sosie grzybowym?

Mięso umyj, osusz, każdy kawałek oprósz solą, pieprzem, papryką słodką, obtocz w mące. Wieprzowinę podsmaż na oleju na złoty kolor, przełóż na talerz.

Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojone grzyby leśne i pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż przez kilka minut na wolnym ogniu, aż puszczą wodę. Do grzybów w dodaj mięso, wymieszaj.

Gałązki rozmarynu

Źródło zdjęcia: canva/Mizina Dodaj gałązki rozmarynu, w razie potrzeby wlej odrobinę zimnej wody i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40-50 minut. Gdy mięso będzie już miękkie, dodaj śmietanę, natkę pietruszki i gotuj, aż zgęstnieje.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy