Polędwiczki w sosie śliwkowym – smaczne danie z oryginalnym sosem
Polędwiczki w sosie śliwkowym – opis potrawy
Polędwiczki w sosie śliwkowym to smaczne danie, którego zaletą jest delikatne mięso oraz oryginalne połączenie wieprzowiny i słodyczy owocowego sosu. Przepis ten jest prosty i nie wymaga skomplikowanych działań, co daje gwarancję, że danie na pewno się uda.
Polędwiczki wieprzowe świetnie zgrają się z purée ziemniaczanym i sałatką z ogórka, pomidorków koktajlowych i papryki. Idealnie pasują też tutaj domowej roboty przetwory, takie jak buraki.
Składniki i dokładne proporcje – przepis na danie dla czterech osób
Do przygotowania polędwiczek w sosie śliwkowym dla czterech osób będą potrzebne następujące składniki:
ok. 400 g polędwiczki wieprzowej
4 łyżki masła
200 g suszonych śliwek
400 ml wody
150 ml śmietanki kremówki
Sól, pieprz
Kilka dużych ziemniaków
Ogórek
Papryka
100 g pomidorków koktajlowych
Koperek
Lista składników do kupienia jest już gotowa. Jeżeli chodzi o mięso to wybieraj takie, które jest świeże i dobrej jakości.
Jak wykonać pyszne polędwiczki w sosie śliwkowym? – instrukcja krok po kroku
Jak wszystkie składniki potrzebne do zrobienia polędwiczek w sosie śliwkowym już masz, czas na wykonanie dania krok po kroku.
Obierz ziemniaki, wrzuć je do garnka, dodaj szczyptę soli i gotuj aż będą miękkie.
W większym rondelku przygotuj pyszny śliwkowy sos. Suszone śliwki pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
Gotuj około 20 minut aż śliwki będą miękkie. Następnie wlej śmietankę i pogotuj jeszcze chwilę.
Polędwiczki wieprzowe dokładnie wypłucz i pokrój na małe kotleciki. Przypraw solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Smaż kotleciki minutę z każdej strony, aby się zrumieniły.
Do usmażonego mięsa wlej sos śliwkowy, dopraw solą, pieprzem (ewentualnie swoimi ulubionymi ziołami) i duś kilka minut pod przykryciem.
W tym czasie odcedź ugotowane ziemniaczki, dodaj 2 łyżki masła i rozgnieć je widelcem bądź tłuczkiem. Pyszne purée jest gotowe!
Czas na szybką sałatkę. Ogórki pokrój w talarki, paprykę w paski, a pomidorki na połówki.
Na talerze wyłóż po łyżce ziemniaków (posyp je posiekanym i aromatycznym koperkiem), sałatkę i polędwiczki w sosie śliwkowym.
Do tak przygotowanego obiadu świetnie będzie pasować zimna lemoniada z miętą lub herbata mrożona.
Jak urozmaicić potrawę?
Polędwiczki w sosie śliwkowym to pyszne domowe danie, które pokochają domownicy. Istnieją jednak czasem sytuacje, w których musimy zmienić przepis ze względu na upodobania smakowe gości czy członków rodziny.
Co jeśli któryś z domowników nie lubi śliwek? Aby zachować słodki charakter sosu możesz użyć żurawiny, która także doskonale pasuje do różnego rodzaju mięs.
Ziemniaczki można zastąpić kaszą jęczmienną, wpływającą korzystnie na stan zdrowia organizmu człowieka. Zawiera witaminy z grupy B, cynk, kwas foliowy i wapń.
Zamiast surówki ze świeżych warzyw możesz podać domowej roboty buraczki czy ogórki konserwowe.
Polędwiczki w sosie śliwkowym to proste i jednocześnie wytworne danie, pasujące na uroczysty rodzinny obiad czy przyjęcie. Mięso polędwiczek jest delikatne i miękkie, dzięki czemu rozpływa się w ustach i zasmakuje każdemu. Słodki sos doda potrawie oryginalności i sprawi, że nie będzie ona taka oczywista.