Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Purée ziemniaczane od Magdy Gessler z dodatkiem czosnku
Adam Moskal
Adam Moskal 01.10.2021 02:00

Purée ziemniaczane od Magdy Gessler z dodatkiem czosnku

Puree ziemniaczane
Jakub Kaminski/East News; Canva/Mariha-kitchen

Purée ziemniaczane jest dla wielu najlepszym sposobem na podanie kartofli do obiadu. Magda Gessler nie przygotowuje go jednak w klasyczny sposób. Znana kucharka dodaje do niego czosnek, który znacznie zwiększa aromatyczność i intensyfikuje smak ziemniaków.

Purée ziemniaczane króluje wśród ziemniaczanych dodatków głównie z powodu swojej kremowej faktury - oczywiście aby ją uzyskać, należy zrezygnować z tłuczka do ziemniaków, na rzecz praski.

Dodawanie przez Magdę Gessler czosnku do rozgniecionych bulw sprawia, że te nabierają bardzo intensywnego smaku, doskonale komponującego się z kotletami, pieczonymi mięsami czy rybnymi filetami smażonymi w panierce.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na purée ziemniaczane Magdy Gessler

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 200 g twarogu białego

  • 75 g masła

  • 200 ml śmietany 36%

  • sól

  • pieprz

  • 1 główka czosnku

  • łyżka oliwy

  • natka pietruszki

Z czosnku odetnij wierzchnią część w taki sposób, aby odsłonić ząbki. Skrop je odrobiną oliwy, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 45 minut w 200 stopniach Celsjusza.

W międzyczasie obierz kartofle, umyj je i wrzuć do garnka z osoloną wodą. Gotuj je, aż staną się całkowicie miękkie. Przepuść je przez praskę do kartofli bezpośrednio do dużej miski.

Do ziemniaków wciśnij czosnek wprost z główki, dodaj masło, śmietanę, sól, zmielony twaróg oraz pieprz. Wymieszaj masę, aż uzyskasz gładką i jednolitą konsystencję. Podawaj ozdobione odrobiną świeżo siekanej natki pietruszki. Smacznego.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

Puree

Źródło zdjęcia: canva/JuliaMikhaylova, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: dompelenpomyslow.pl

Zapraszamy na nasz Instagram