Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
pixabay.com

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, szybki i elegancki przepis

Pachnące, soczyste i fantastyczne w smaku – takie właśnie są polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym. To potrawa dla całej rodziny, która świetnie sprawdzi się na obiad w środku tygodnia. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a każdy będzie pod jego wrażeniem!

Pachnące, soczyste i fantastyczne w smaku – takie właśnie są polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym. To potrawa dla całej rodziny, która świetnie sprawdzi się na obiad w środku tygodnia. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a każdy będzie pod jego wrażeniem!

Przepis na to danie nie zakłada użycia wielu składników, ale warto zwrócić uwagę na ich jakość. Kluczowe będzie dobranie odpowiedniej polędwicy. Najlepiej kupić ją w zaufanym sklepie, aby była możliwie świeża i różowa. Istotne są także grzyby. Ta potrawa idealnie sprawdza się jesienią, kiedy samodzielnie można zebrać je w lesie lub kupić świeże od grzybiarza. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby poza sezonem skorzystać z grzybów suszonych. Wystarczy tylko we właściwy sposób je przygotować.

Sposób przygotowania polędwiczek w sosie grzybowym jest banalnie prosty. Głównym założeniem jest przygotowanie sosu o niezwykle delikatnej konsystencji i zrównoważonym smaku, bez dodawania mąki. Sos ma zgęstnieć wyłącznie przez odparowanie płynu, dzięki czemu jego aromat będzie bardzo intensywny.

Warto również wspomnieć, że polędwiczki wieprzowej nie należy długo smażyć ani gotować, ponieważ straci wtedy na miękkości i stanie się przesuszona. Suche i twarde mięso nawet z najlepszym sosem nie będzie smakowało dobrze. Plastrowi polędwicy o grubości 2 cm wystarczą dosłownie 2-3 minuty obsmażenia z każdej strony, następnie ok 8 minut gotowania w sosie, aby mięso było perfekcyjne. Osoby, które wolą jednak bardziej wysmażoną wieprzowinę powinny po tym czasie przekroić jeden z plastrów i sprawdzić, jak mięso prezentuje się w środku.

Składniki na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym (3 większe lub 4 mniejsze porcje):

- ok. 400 g polędwiczki wieprzowej

- 250 g grzybów

- 50 g orzechów włoskich

- 350 ml bulionu wołowego (opcjonalnie wody z 2 łyżkami ciemnego sosu sojowego)

- 1 mała cebula

- 125 ml gęstej śmietanki 18% (do zup i sosów)

- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

- 2 łyżki oleju

- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka

- opcjonalnie: 3 łyżki whisky lub brandy

Sposób przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie grzybowym:

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przełożyć na deskę i ostrym nożem odkroić błonkę znajdującą się na wierzchniej części polędwiczki. Następnie pokroić ją na około 2 cm plasterki i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką.

Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie, po czym wyjąć je na talerz, a do naczynia wlać olej. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kiedy patelnia będzie rozgrzana wrzucić cebulę i delikatnie zeszklić ją, od czasu do czasu mieszając. Dodać polędwiczki i odsmażyć z każdej strony. Mięso powinno znajdować się na patelni maksymalnie 5 minut. W międzyczasie można dolać jeszcze trochę oliwy.

Następnie umyć grzyby, osuszyć je ręcznikiem i pokroić na mniejsze części. Dorzucić na patelnię i smażyć do momentu aż grzyby zmiękną (2-3 minuty).

W garnku obok podgrzać bulion lub wodę z sosem sojowym. Do mięsa wlać alkohol. Można go podpalić (flambirować) lub odparować. Po chwili dodać podgrzany płyn, wrzucić orzechy, a kiedy całość się połączy dolać śmietankę.

Całość gotować na niewielkim ogniu do momentu uzyskania gęstej konsystencji sosu. Warto od czasu co czasu zamieszać. Nie należy dodawać mąki, ponieważ jest ona zupełnie niepotrzebna – odparowany płyn sprawi, że sos zgęstnieje samoistnie.

Tak przygotowane danie podawać z ugotowanymi ziemniakami, puree, kaszą gryczaną lub kaczą pęczak. Na talerzu udekorować natką pietruszki.

Jak przygotować sos z grzybów suszonych?

Poza sezonem grzybowym również możesz przygotowywać to danie. Wystarczy, że użyjesz grzybów suszonych, które bez trudu kupisz w sklepie.

Jak je przyrządzić?

Suszone grzyby należy wyjąć z opakowania i opcjonalnie połamać na mniejsze kawałki. Następnie zalać je wodą, aby się namoczyły i odstawić na 1-2 godziny. Warto pamiętać, że grzyby znacznie powiększą swoją objętość.

Kolejnym krokiem jest gotowanie grzybów w tej samej wodzie, do uzyskania odpowiedniej miękkości.

Następnie postępuj zgodnie ze sposobem przygotowania powyżej.

Następny artykuł