Policzki wołowe przepis Okrasy - lepszych nie jadłeś
Policzki wołowe przepisu Okrasy to niezwykle delikatne mięso duszone z warzywami w czerwonym winie. Danie doprawione kardamonem, goździkami, cynamonem i rozmarynem ma niezwykły smak i aromat, a mięso jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na policzki wołowe przepisu Okrasy.
Policzki wołowe to pomysł na obiad jak z najlepszej restauracji. Policzki wołowe to danie bardzo wykwintne o wyraźnym smaku wina, warzyw i przypraw. Policzki są jednym z najdelikatniejszych mięs, ponieważ duszone w aromatycznym sosie wprost rozpływają się w ustach.
Policzki w ciemnym, aromatycznym sosie, doskonale komponują się z ziemniaczanym puree , puree z dyni, kalafiora, marchewki oraz blanszowanymi warzywami. Policzki świetnie łączą się również z zasmażanymi buraczkami i chrzanem. Sekretem doskonale przygotowanych policzków jest długi proces duszenia w czerwonym winie dobrej jakości.
Przepis na policzki wołowe przepisu Okrasy
Składniki na 4-6 porcji:
-
1,5 kg policzków wołowych
-
1,2 l wytrawnego, czerwonego wina
-
kawałek selera
-
marchewka
-
korzeń pietruszki
-
3 ząbki czosnku
-
cebula czerwona
-
4 liście laurowe
-
5 goździków
-
5 ziaren kardamonu
-
3 gałązki świeżego rozmarynu
-
50 g słoniny
-
łyżka cukru
-
2 łyżki masła
-
laska cynamonu
-
pół łyżeczki kolendry
-
pieprz, sól
-
3 łyżki mąki pszennej
Jak przygotować policzki wołowe przepisu Okrasy?
Policzki wołowe oczyść, następnie oprósz pieprzem i mąką. Pół kawałka słoniny pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, aż powstaną skwarki, dodaj policzki wołowe i obsmaż z każdej strony do momentu uzyskania brązowego koloru.
Marchewkę, seler, pietruszkę pokrój w kostkę, czosnek i cebulę posiekaj. Warzywa korzeniowe obtocz w mące i obsmaż na drugim kawałku roztopionej słoniny. Dodaj liście laurowe, goździki, rozmaryn, kardamon, cynamon i smaż, aż warzywa będą lekko miękkie.
Na patelnię przełóż mięso, obsmaż z warzywami, następnie przełóż do garnka, wlej szklankę wina, wymieszaj, następnie dolej resztę wina i duś pod przykryciem przez 3 godziny.
Wyjmij mięso, warzywa przeciśnij przez sito. Na patelni rozpuść masło, dodaj sos i gotuj, aż się zredukuje.
Smacznego.