Zasmażane buraczki z jabłkiem – tradycyjny przepis
Buraczki zasmażane: kwestia tradycji, kwestia smaku
Być może kojarzysz ich smak z obiadów u babci lub cioci. Przepis na zasmażane buraczki na pewno nie są wynalazkiem naszych czasów. Ich głównym składnikiem są oczywiście buraki, ale też kwaśne jabłko i cebulka, które idealne podkreślają smak tej potrawy. Takie ciepłe buraczki są znakomitym dodatkiem do różnych mięs: kaczki, królika i oczywiście poczciwych mielonych kotletów z wieprzowiny. Można je kochać lub nienawidzić, ale jedno jest pewne: wobec buraczków nie można pozostać obojętnym! W staropolskiej kuchni istnieją od lat i mają na tyle charakterystyczny smak, że nie pomylisz go z żadnym innym.
Ciepłe buraczki pełne witamin, czyli zdrowy dodatek do obiadu
Istnieje wiele powodów, dla których warto jeść buraki. To wyjątkowe warzywo ma w sobie całe bogactwo witamin i minerałów. Można nawet powiedzieć, że buraki mają lecznicze właściwości; zapobiegają powstawaniu nowotworów i wzmacniają naszą odporność. Pomogą Ci zwalczyć zgagę i obniżą ciśnienie. Zawierają barwniki, które uznaje się za silne przeciwutleniacze wzmacniające układ krwionośny. Kwas foliowy w burakach pomaga usunąć z krwi homocysteinę (jej nadmiar powoduje choroby serca). Buraki szczególnie polecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie, głównie ze względu na zawartość azotanów wspomagających regulację ciśnienia krwi. Najzdrowsze są na surowo, ale te na ciepło nie pozostają daleko w tyle. Ważne, żeby zachować w nich jak najwięcej wartości odżywczych i zdecydować się na gotowanie buraków na parze lub pieczenie. Taki sposób rekomendujemy w naszym przepisie.
Przepis na zasmażane buraczki z jabłkiem i cebulką
Składniki:
600 g buraków (najlepiej małych)
1 jabłko typu szara reneta
1 mała cebulka
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła lub 4 łyżki oleju do smażenia
200 ml wrzątku
2-3 łyżki soku z cytryny lub octu winnego/jabłkowego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na początku delikatnie umyj i wyszoruj buraki. Ważne, żeby były mniej więcej tej samej wielkości. Większe będą potrzebowały więcej czasu na ugotowanie.Przygotuj dość duży garnek. Wrzuć do niego buraki ze skórką, zalej wodą (może być od razu wrzątek) i posól. Gotuj je pod przykryciem, aż będą miękkie, czyli przez około 45-60 minut.Aby zachować jak najwięcej odżywczych wartości buraków, możesz upiec je w piekarniku. My polecamy tę wersję, bo pieczone buraki są znacznie smaczniejsze. Owiń je w tym celu w folię aluminiową, ułóż na blaszce i piecz przez 60 minut w 190 stopniach. Najlepiej będzie, jak umieścisz je w foremce do pieczenia, żeby zabezpieczyć piekarnik przed ewentualnym pobrudzeniem sokiem z buraka. Gdy buraki już się ugotują lub upieką, wyjmij je i przestudź. Nie musisz czekać, aż zupełnie ostygną, bo te ciepłe lepiej obiera się ze skórki. Załóż gumowe rękawiczki kuchenne, żeby nie pobrudzić rąk sokiem. Obierz buraki i zetrzyj je na tarce o dużych lub średnich oczkach. Możesz również skorzystać z maszynki z nakładką do ścierania warzyw.
Na oddzielnej tarce zetrzyj obrane jabłko. Obierz cebulkę i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło lub olej. Zeszklij na niej pokrojoną cebulkę. Nie powinna się mocno zarumienić.Do zeszklonej cebulki dodaj łyżeczkę mąki pszennej i wymieszaj drewnianą łyżką. Poczekaj, aż mąka trochę się przyrumieni.Teraz dodaj starte jabłko, 200 ml wrzątku i cukier. Przemieszaj całość.Dodaj na patelnię starte buraczki, trochę soli i pieprzu według uznania. Na koniec możesz dolać 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu (winnego albo jabłkowego).Przemieszaj zasmażane buraczki i duś pod przykryciem około 5 min. Podaj je od razu, jeszcze ciepłe.