Puree lub mus z dyni do słoików na zimę
Pixabay.com

Puree lub mus z dyni do słoików na zimę

Puree lub mus z dyni do słoików na zimę to rozwiązanie dla fanów dyniowego smaku, którym poza krótkim sezonem tęskno do ulubionego warzywa. Puree lub mus z dyni świetnie nadaje się jako dodatek do ciast, tortów, placków i zup warzywnych. Poznaj prosty przepis na puree lub mus z dyni do słoików na zimę.

Puree lub mus z dyni do słoików na zimę: co to takiego?

Puree lub mus z dyni to smaczny i zdrowy przetwór, który po pasteryzacji możemy przechowywać w spiżarni przez całą zimę i raczyć się nim wedle ochoty.

To w końcu puree czy mus? Chodzi o to samo, obie nazwy są poprawne. Być może określenie puree należałoby zarezerwować dla wyjątkowo gładkich musów (jak ziemniaki puree), ale z drugiej strony w ziemniakach też zdarzają się grudki i skwarki.

Prawdopodobnie nazewnictwo zależy od regionu i rodziny. W jednych domach robiono puree z dyni, w innych mus, a w jeszcze innych - przecier. By nie było wątpliwości, należy podkreślić, że to jedno i to samo: puree lub mus z dyni.

Puree lub mus z dyni do słoików na zimę: dla kogo?

Puree lub mus z dyni do słoików na zimę to łatwy do przygotowania przetwór dla każdego kto chciałby raczyć się dynią także poza dość krótkim sezonem, kiedy jest u nas dostępna w naturalnej postaci.

Puree lub mus z dyni do słoików na zimę: na jaką okazję?

Puree lub mus z dyni sprawdzi się świetnie jako dodatek do potraw w sezonie zimowym i wiosenno-letnim, gdy nie można dostać u nas dojrzałych dyń. Jako dodatek do tortu nada się na imprezę urodzinową, jak składnik zupy uświetni rodzinny obiad.

Puree lub mus z dyni do słoików na zimę: trudność

Puree lub mus z dyni do słoików na zimę to przetwór łatwy w przygotowaniu. Wymaga umiejętności obsługi piekarnika i blendera, poza tym jednak rola kucharza polega głównie na krojeniu i mieszaniu.

Puree lub mus z dyni do słoików na zimę: czas na przygotowanie

Puree lub mus z dyni do słoików na zimę robi się dość szybko, ale pieczenie zajmuje 45 minut, a potem gotowanie trwa kolejne ok. 30 minut. Cały proces nie powinien zająć więcej niż 1,5 godziny.

Puree lub mus z dyni do słoików na zimę: składniki

Puree lub mus z dyni wymaga tylko jednego składnika – pajęczej nogi. To żart. Chodzi o dynię, oczywiście.

Duża dynia o średnicy ok. 50 cm po przerobieniu na puree lub mus powinna wypełnić ok. 12 słoiczków po dżemie.

Puree lub mus z dyni do słoików na zimę: potrzebne przybory

By przygotować puree lub mus z dyni, potrzebny nam będzie ostry nóż, blacha do pieczenia i piekarnik, odpowiednio duży garnek i blender. Do mycia dyni przyda się szczotka druciana lub zwykły ręcznik kuchenny.

Puree lub mus z dyni do słoików na zimę: przygotowanie dyni

Kto wycinał kiedyś dynie na Halloween, ten wie, jak to warzywo jest zbudowane. Pod dość twardą skórką kryje się miąższ, a za nim zasadniczo pusta przestrzeń, w której zwisają z szypuły dość obrzydliwe włókniste strąki z nasionami.

By przygotować dynię do zrobienia z niej puree lub musu, musimy ją najpierw dokładnie umyć, najlepiej pod bieżącą wodą, przecierając lekko powierzchnię drucianą szczotką. Następnie przecinamy dynię na mniejsze części, tak żeby zmieściły nam się na blachę do pieczenia i do piekarnika. Wyrywamy włókna z nasionami, by odsłonić miąższ.

Puree lub mus z dyni do słoików na zimę: pieczenie

Tak przygotowaną dynię układamy na blasze do pieczenia skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na środkowy ruszt. Piekarnik powinien być nagrzany do temperatury 190 stopni Celsjusza. Pieczemy dynię przez ok. 45 minut.

Alternatywny sposób polega na tym, że cały miąższ dyni wygrzebujemy jeszcze przed pieczeniem, tnąc warzywo w wąskie pasy i odrywając od nich skórkę. Potem kroimy miąższ w kostkę, kładziemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut.

Puree lub mus z dyni do słoików na zimę: blendowanie

Kiedy dynia już nam się upiecze, wyjmujemy ją z piekarnika i pozwalamy nieco ostygnąć. Bierzemy łyżkę i wygrzebujemy ugotowany miąższ dyniowy z zeskorupiałej skóry. Wrzucamy go do kielicha blendera (ręcznego lub np. do smoothie) i miksujemy, aż uzyskamy jednolita masę. To właśnie nasze puree lub mus.

Puree lub mus z dyni do słoików na zimę: pasteryzacja

Jeśli chcemy, by nasze puree lub mus z dyni rzeczywiście przetrwało w spiżarni całą zimę, musimy przeprowadzić pasteryzację, tzn. proces termiczny, który zabija wszystkie bakterie rozwijające się wewnątrz przetworu.

Najprościej przeprowadzić pasteryzację przez zagotowanie puree lub musu z dyni. Przelewamy masę z blendera do garnka i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Trzeba się upewnić, że puree lub mus zostało w całości przegotowane. Kiedy masa jeszcze się gotuje, przekładamy ją do słoików (wyparzonych i porządnie wysuszonych), które dokładnie zamykamy i stawiamy dnem do góry. Możemy też przykryć je szmatką. Słoiki z puree lub musem z dyni zostawiamy w takiej pozycji aż do wystygnięcia.

Możemy też przeprowadzić pasteryzację bez gotowania samego puree lub musu z dyni bezpośrednio w garnku – można pasteryzować przez słoik. Przekładamy mus z blendera do słoika i zamykamy. Następnie wstawiamy słoik lub kilka słoików do dużego garnka (słoiki nie powinny się stykać), zalewamy wodą do poziomu nieco poniżej nakrętek i gotujemy przez 30 minut. Inny wariant to pasteryzacja puree lub musu z dyni przez słoik w piekarniku (120 stopni przez 20 minut, potem studzenie po otwarciu drzwiczek).

Jeśli dysponujemy dużym zamrażalnikiem, możemy nasze puree lub mus z dyni przełożyć do woreczków i dobrze zamrozić, zamiast pasteryzować gorącem. Mrożony mus wytrzyma bardzo długo, możemy dodawać go też np. do orzeźwiających napojów.

Puree lub mus z dyni do słoików na zimę: wykorzystanie

Puree lub mus z dyni świetnie nadaje się jako składnik ciast, np. przełożenia tortu dyniowego. Nada się też do zup warzywnych i sosów. Z purre lub musu z dyni można robić także pasztet, gulasz, risotto, kuskus, pulpety i placki.

Następny artykuł