Smakosze.pl Przepisy Z kilku podstawowych składników zrobisz obiad dla całej rodziny. Ewa Wachowicz zdradziła swój patent
canva/rbananka; TRICOLORS/East News

Z kilku podstawowych składników zrobisz obiad dla całej rodziny. Ewa Wachowicz zdradziła swój patent

11 października 2022

Zapiekanka ziemniaczana jest świetnym pomysłem na tani obiad dla całej rodziny. Ewa Wachowicz podzieliła się swoim pomysłem na ten przysmak. Miss Polski wykorzystuje ugotowane bulwy, które łączy z mięsnym sosem pomidorowym i beszamelem. Całość smakuje znakomicie. Spróbujecie?

Zapiekanka ziemniaczana z sosem inspirowanym włoskim bolognese przykryta pyszną pierzynką z sosu beszamelowego spodoba się niejednemu łasuchowi. Danie jest nieskomplikowane, a smakuje nieziemsko. Nikt mu się nie oprze. Warto się skusić.

Przepis na znakomitą zapiekankę ziemniaczaną Ewy Wachowicz

Składniki na zapiekankę ziemniaczaną:

  • kilka większych ugotowanych ziemniaków

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 200 ml przecieru pomidorowego

  • 1 większa czerwona papryka

  • po łyżeczce suszonej bazylii i oregano

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka masła klarowanego + do posmarowania formy

Składniki na sos beszamelowy:

  • 300 ml mleka

  • 15 g maki pszennej uniwersalnej

  • 15 g masła klarowanego

  • szczypta gałki muszkatołowej

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną? Ewa Wachowicz ma pomysł na tani obiad

Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego układamy połowę ilości ziemniaków. Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek pozbawiamy łupin i siekamy.

Podsmażamy je na stopionym maśle klarowanym, aż nieco zmiękną. Rumienimy mięso mielone, po czym wlewamy przecier pomidorowy i wrzucamy paprykę. Chwilę podgrzewamy, a następnie doprawiamy całość ziołami, solą oraz pieprzem.

Przenosimy do formy z ziemniakami, po czym przykrywamy wierzch drugą ich porcją. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W osobnym naczyniu przygotowujemy beszamel.

Na stopionym maśle zrumieniamy mąkę. Stopniowo, podgrzewając zawartość garnka na niewielkim ogniu i cały czas mieszając, dodajemy mleko. Gdy sos zgęstnieje, pokrywamy nim zapiekankę ziemniaczaną. Pieczemy około 20 minut. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na tani obiad. Szczególnie polecamy zapiekankę makaronową z pieczarkami . Być może też skusi was warzywne leczo cioci Kasi - jest proste i sycące. Rodzinie na pewno się spodoba.

Zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz jest pyszna
canva/Fascinadora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ewawachowicz

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy