Smakosze.pl
Kolorowe warzywne leczo cioci Kasi

canva/semenovp

Kolorowe warzywne leczo cioci Kasi. Żaden łasuch nie odmówi dokładki, idealny obiad dla całej rodziny

18 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Warzywne leczo jest lekką i smaczną propozycją na letni obiad. Przepis cioci Kasi pozwoli je przygotować szybko, a danie posmakuje całej rodzinie. Dzięki doskonale dobranym przyprawom brak mięsa nie jest odczuwalny. Musicie spróbować.

Popularne danie z papryki i cukinii, czyli polskie leczo w wersji warzywnej kusi aromatem i nietuzinkowymi przyprawami. Ciocia Kasia doprawia je z dbałością o szczegóły, doskonale balansując smaki słodki, słony i kwaśny. Całość jest niezwykle satysfakcjonująca. Skusicie się?

Czy moczenie mięsa w mleku i cebuli coś daje?

Czy moczenie mięsa w mleku i cebuli coś daje? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałe warzywne leczo cioci Kasi

Składniki:

  • 3 średnie zielone cukinie

  • 6 dużych czerwonych papryk

  • 1 puszka ciecierzycy lub brązowej soczewicy

  • 2-3 papryczki chili

  • 2 duże cebule

  • 4-5 ząbków czosnku

  • 150 g kukurydzy z puszki (opcjonalnie)

  • 2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych warzyw

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego

  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki

  • 3/4 łyżeczki papryki wędzonej

  • pół łyżeczki kurkumy

  • 2 łyżeczki oregano

  • 2 łyżeczki bazylii

  • 1 łyżeczka tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić pyszne warzywne leczo? Ciocia Kasia ma niezawodny patent

Cukinię i paprykę myjemy. Z obu warzyw usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w niezbyt dużą kostkę. Ostre papryczki również oczyszczamy i rozdrabniamy. Cebule oraz czosnek obieramy i siekamy.

W dużym garnku z grubszym dnem rozgrzewamy porcję oleju. Szklimy na nim pokrojoną cebulę, a pod koniec dodajemy czosnek i ostrą papryczkę. Następnie wrzucamy paprykę. Chwilę smażymy na niezbyt dużym ogniu, po czym dodajemy także cukinię i pomidory z puszki.

Jeżeli używamy świeżych warzyw, najpierw sparzamy je i usuwamy skórkę oraz nasiona i sok. Całość podgrzewamy około 5 minut bez przykrycia. Dodajemy wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem.

Wlewamy też sos sojowy i ocet oraz wrzucamy odsączoną z zalewy ciecierzycę i kukurydzę, jeśli jej używamy. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Doprawiamy danie i zdejmujemy je z kuchenki. Podajemy z domowym chlebem. Smacznego.

Po pomysły na inne smakowite dania z paprykę w roli głównej zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić ją w piekarniku. Ten natomiast zdradza sekret pysznej papryki faszerowanej.

Warzywne leczo też jest pyszne

canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >