Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kolorowe warzywne leczo cioci Kasi. Żaden łasuch nie odmówi dokładki, idealny obiad dla całej rodziny

Kolorowe warzywne leczo cioci Kasi. Żaden łasuch nie odmówi dokładki, idealny obiad dla całej rodziny

Kolorowe warzywne leczo cioci Kasi
canva/semenovp

Warzywne leczo jest lekką i smaczną propozycją na letni obiad. Przepis cioci Kasi pozwoli je przygotować szybko, a danie posmakuje całej rodzinie. Dzięki doskonale dobranym przyprawom brak mięsa nie jest odczuwalny. Musicie spróbować.

Popularne danie z papryki i cukinii, czyli polskie leczo w wersji warzywnej kusi aromatem i nietuzinkowymi przyprawami. Ciocia Kasia doprawia je z dbałością o szczegóły, doskonale balansując smaki słodki, słony i kwaśny. Całość jest niezwykle satysfakcjonująca. Skusicie się?

Przepis na doskonałe warzywne leczo cioci Kasi

Składniki:

  • 3 średnie zielone cukinie

  • 6 dużych czerwonych papryk

  • 1 puszka ciecierzycy lub brązowej soczewicy

  • 2-3 papryczki chili

  • 2 duże cebule

  • 4-5 ząbków czosnku

  • 150 g kukurydzy z puszki (opcjonalnie)

  • 2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych warzyw

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego

  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki

  • 3/4 łyżeczki papryki wędzonej

  • pół łyżeczki kurkumy

  • 2 łyżeczki oregano

  • 2 łyżeczki bazylii

  • 1 łyżeczka tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić pyszne warzywne leczo? Ciocia Kasia ma niezawodny patent

Cukinię i paprykę myjemy. Z obu warzyw usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w niezbyt dużą kostkę. Ostre papryczki również oczyszczamy i rozdrabniamy. Cebule oraz czosnek obieramy i siekamy.

W dużym garnku z grubszym dnem rozgrzewamy porcję oleju. Szklimy na nim pokrojoną cebulę, a pod koniec dodajemy czosnek i ostrą papryczkę. Następnie wrzucamy paprykę. Chwilę smażymy na niezbyt dużym ogniu, po czym dodajemy także cukinię i pomidory z puszki.

Jeżeli używamy świeżych warzyw, najpierw sparzamy je i usuwamy skórkę oraz nasiona i sok. Całość podgrzewamy około 5 minut bez przykrycia. Dodajemy wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem.

Wlewamy też sos sojowy i ocet oraz wrzucamy odsączoną z zalewy ciecierzycę i kukurydzę, jeśli jej używamy. Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Doprawiamy danie i zdejmujemy je z kuchenki. Podajemy z domowym chlebem. Smacznego.

Po pomysły na inne smakowite dania z paprykę w roli głównej zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak przyrządzić ją w piekarniku. Ten natomiast zdradza sekret pysznej papryki faszerowanej.

Warzywne leczo też jest pyszne
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: