Pory zapiekane w śmietanie - prosty i smaczny dodatek do obiadu
Mamy dla was przepis na prosty i smaczny dodatek do obiadu, który może też być lekkim daniem. Przygotujcie pory zapiekane w śmietanie. Wystarczy zalać je śmietaną, posypać serem i całość zapiec. Ten dodatek z pewnością zachwyci was oryginalnością i smakiem.
Pory są dość popularnymi warzywami, których możliwości nie do końca wykorzystujemy. Zwykle dodajemy je do zupy lub robimy z nich surówkę. A tymczasem z porów można zrobić też smaczną zupę czy zapiekankę. Ciekawą formą zapiekanki są pory zapiekane w śmietanie. Można je podać do obiadu zamiast klasycznej jarzynki lub zjeść jako samodzielne, lekkie danie.
Pory zapiekane w śmietanie
Składniki:
-
2 średniej wielkości pory
-
1 łyżeczka masła lub oleju
-
300 ml śmietanki kremówki
-
gałka muszkatołowa
-
sól, pieprz
-
10 dag żółtego sera
Przygotowanie zapiekanki
Pory oczyść z wierzchnich liści. Odetnij z nich też zielone liście (można je wykorzystać do zupy). Jaśniejszą część pora dokładnie opłucz.
Pory pokrój na kawałki o długości 7-10 cm. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem lub olejem. Ułóż w nim kawałki porów.
Śmietankę dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej nią pory, posyp je startym serem.
Naczynie z porami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Całość zapiekaj ok. 35 minut, aż ser ładnie się zrumieni, a pory będą miękkie.
Wskazówki:
-
Pory można też przekroić wzdłuż na połowę. Wtedy łatwiej wypłukać z nich piasek.
-
Pory należy piec do czasu, aż będą miękkie, ale jeszcze zwarte.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z porów , a także na zupę porową ,
Źródło zdjęcia; canva/clubfoto Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe puszyste racuchy z 3 składników. Sekret tkwi w 1 sztuczce
-
Prosty przepis na placki z kalafiora. Smakują lepiej od klasycznych ziemniaczanych
-
Obłędnie soczyste śmietankowe kotlety schabowe. Idealne na niedzielny obiad
Źródło: przepis autorski