Zupa porowo - ziemniaczana
canva/HandmadePictures

Zupa porowo - ziemniaczana - ekspresowy pomysł na obiad

Choć należy do tej samej rodziny, co czosnek i cebula, wciąż wydaje się niedoceniany w naszej kuchni. Por, bo to o nim mowa, to warzywo pełne smaku i witamin. Zobacz nasz prosty przepis na przepyszną zupę porowo-ziemniaczaną!

Pora na pora, czyli dlaczego zupa porowo-ziemniaczana to dobry wybór

Jest podłużny i dwukolorowy. Zazwyczaj odcinamy jego zieloną część i jemy tę białą oraz jasnozieloną. Por to warzywo należące do czosnkowatych, które do Polski sprowadziła królowa Bona. Jest mało kaloryczny, a jego niski indeks glikemiczny sprawia, że mogą go jeść osoby chorujące na cukrzycę. Mimo że należy do tej samej rodziny co cebula i czosnek, wciąż jest od nich mniej popularny w kuchni. A to błąd! Mimo niepozornego wyglądu, por zawiera dużo prozdrowotnych właściwości, które doceniano już w starożytności – ponoć spożywał go cesarz Neron, aby mieć donośny głos. Por zawiera wiele witamin, takich jak witamina C, witamina A, witamina K czy witamina B6 oraz składników mineralnych: potasu, wapnia i żelaza. Co istotne, w porze znajdziemy kwas foliowy, który pozytywnie wpływa na nasze serce i zapobiega udarom. Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne, dlatego można zrobić z niego skuteczny syrop na kaszel. Te i inne właściwości pora z pewnością przeważają za tym, żeby uznać zupę porowo-ziemniaczaną za dobry i zdrowy wybór na obiad.


Jak ugotować pyszną, domową zupę, nie tylko porowo-ziemniaczaną?

Żadna gotowa zupa nie jest w stanie dorównać tej domowej. Przede wszystkim dlatego, że gotując zupę w domu mamy pełną kontrolę nad tym, jakie składniki do niej dodajemy. Możemy dostosować jej smak do własnych upodobań i podać ją w taki sposób, w jaki lubimy. Tajemnicą dobrej, domowej zupy jest oczywiście wysokiej jakości bulion warzywny lub mięsny. Jeśli mamy choć odrobinę więcej czasu, porzućmy gotowe kostki rosołowe czy buliony w słoiczkach. Dzięki nim przygotujemy wprawdzie ulubioną zupę błyskawicznie, ale nie będzie ona zupełnie zdrowa. Ugotowanie wywaru nie zajmuje zresztą aż tak wiele czasu. Wystarczy parę warzyw: marchew, pietruszka, por, seler i przypraw, czyli ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu i soli. Jeśli gotujemy wywar mięsny, dodajemy również kurczaka lub inny preferowany przez nas rodzaj mięsa. Na takim domowym bulionie każda zupa smakuje obłędnie – nie tylko zupa porowo-ziemniaczana!


Zupa porowo-ziemniaczana z kurczakiem: obiad dla zabieganych


Przygotowanie zupy porowo-ziemniaczanej nie jest pracochłonne; z powodzeniem sprawdzi się ona na pierwsze danie lub kolację na ciepło. Jeśli jednak zależy nam na ugotowaniu szybkiego, pożywnego obiadu, warto dodać do naszej zupy mięso. W tym przypadku zachęcamy do przygotowania zupy porowo-ziemniaczanej z kurczakiem, a dokładniej – z udkami z kurczaka. Wystarczy, że do zagotowanej już zupy dodasz kawałki mięsa lub całe udka: jeśli tak wolisz. Taka zupa jest na pewno jeszcze bardziej pożywna i sprawdzi się jako obiad dwa w jednym. Możesz również dodać do niej pulpeciki z indyka lub pulpeciki wieprzowe, wcześniej usmażone na patelni. Zupa porowo-ziemniaczana z mięsem to doskonały pomysł na obiad dla zabieganych.

Przepis na zupę porowo-ziemniaczaną


Składniki:


  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 3 sztuki dużego pora (biała i jasnozielona część)
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 30% lub jogurtu naturalnego
  • zioła: tymianek, majeranek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pora opłukaj pod bieżącą zimną wodą. Usuń długie, zielone liście i zostaw tylko białą oraz jasnozieloną część. Pokrój go na krążki (plasterki).
Obierz cebulę i ziemniaki. Pokój je w kosteczkę.
Weź duży garnek i roztop w nim 4 łyżki masła. Dodaj ziemniaki z cebulą i podsmażaj przez około 5 minut.
Po tym czasie dodaj pora i duś tak długo, aż warzywa zmiękną. Możesz co jakiś czas je przemieszać. Powinno zająć to około 15 minut.
Teraz wlej bulion warzywny. Dopraw zupę łyżką tymianku i łyżką majeranku.
Zmniejsz ogień i duś warzywa w bulionie przez około 30 minut.
Gdy warzywa się ugotują, dodaj sól i pieprz. Możesz zabielić zupę śmietaną/jogurtem lub dodać prosto na talerzu.

Następny artykuł