Smakosze.pl Przepisy Postne kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. W sam raz na piątkowy obiad
canva/gkrphoto

Postne kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. W sam raz na piątkowy obiad

8 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na postny, piątkowy obiad? Przygotuj kotlety z kaszy gryczanej i twarogu. Danie jest proste, szybkie i posmakuje nawet największemu miłośnikowi mięsnych dań. Kotleciki podaj z bukietem surówek z warzyw sezonowych, a stworzysz wspaniały i pożywny obiad.

Przepisów na postny obiad w piątek jest bardzo wiele. Mało kto wie jednak, że bezmięsne kotlety możemy przygotować nie tylko z warzyw- kotlety z kaszy gryczanej i białego sera zachwycą każdego swoim rewelacyjnym smakiem.

Kotlety z kaszy gryczanej to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych kotletów. Są o wiele lżejsze, a przy tym bardzo smaczne i sycące. Kotlety doprawione natką pietruszki i szczypiorkiem będą pysznym daniem na piątkowy obiad postny.

Do kotletów z kaszy gryczanej dodaj chudy twaróg. Kotleciki smaż na mocno rozgrzanym oleju, aby nie opiły się tłuszczu. Jeśli będziesz dolewać olej podczas smażenia, zrób to, kiedy na patelni nie będzie kotletów, następnie poczekaj, aż olej się rozgrzeje i wróć do smażenia.

Kotlety z kaszy gryczanej przygotuj z kaszy, jaką lubisz najbardziej. Zarówno z klasycznej kaszy, jak i kaszy białej postny obiad będzie smakować perfekcyjnie. Do kotletów możesz również ugotować młode ziemniaki z koperkiem, będzie prosto, tanio i pysznie.

Przepis na postne kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Składniki na 6-7 porcji:

  • woreczek kaszy gryczanej

  • kostka chudego twarogu

  • mała cebula biała

  • jajko

  • łyżka posiekanego szczypiorku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • bułka tarta do obtoczenia

  • olej do smażenia

Jak zrobić bezmięsne kotlety z kaszy gryczanej?

Kaszę ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji, odcedź i odstaw, żeby ostygła. Twaróg przełóż do miski, rozgnieć widelcem, dodaj jajko, szczypiorek, natkę pietruszki.

Do miski dodaj również kaszę i posiekaną cebulkę i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Z przygotowanej masy wyrabiaj kotleciki, następnie obtocz je w bułce tartej i smaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Do postnych kotletów przygotuj również lekką surówkę, np. z kapusty pekińskiej . Świetnie sprawdzi się również mizeria i surówka z pora , smacznego.

Miska ugotowanej kaszy gryczanej do postnych kotletów
canva/Zoryanchik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnegotowanie.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy