Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapiekanka ziemniaczana w sosie pieczarkowo-porowym od Tomasza Strzelczyka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.07.2022 13:13

Zapiekanka ziemniaczana w sosie pieczarkowo-porowym od Tomasza Strzelczyka

Zapiekanka ziemniaczana w sosie pieczarkowo-porowym od Tomasza Strzelczyka
Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA na YouTube

Zapiekanka ziemniaczana w sosie pieczarkowo-porowym to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekankę możemy przygotować jako samodzielne danie, możemy ją również podać jako dodatek do mięs.

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube zdradził przepis na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną, którą przygotujemy błyskawicznie w swojej kuchni. Młode ziemniaki polane aromatycznym sosem z pora, pieczarek i suszonego tymianku rozpływają się w ustach.

Obrane ziemniaki poukładaj pionowo w naczyniu żaroodpornym. Po wlaniu sosu do naczynia, wstrząśnij nim kilkukrotnie, aby sos równomiernie rozprowadził się do całej powierzchni. Zapiekankę ziemniaczaną przed wstawieniem do piekarnika oprósz solidnie posiekanym szczypiorkiem.

Sos w zapiekance ziemniaczanej będzie jeszcze bardziej aromatyczny, kiedy dodasz do niego szczyptę gałki muszkatołowej. Mąkę do sosu koniecznie wsyp na patelnię z przygotowanymi warzywami i podsmaż, dzięki czemu będzie jeszcze lepszy, gęsty i aksamitny.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną w sosie pieczarkowo- porowym

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 300 g pieczarek

  • biała część pora

  • szczypta tymianku suszonego

  • szczypiorek

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki masła

  • oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Składniki na sos:

  • szklanka mleka

  • szklanka śmietany 18%

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól, pieprz

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną w sosie pieczarkowo- porowym?

Obierz i pokrój ziemniaki w plastry. Pokrój również pieczarki, posiekaj cebulę, czosnek i por. Na maśle podsmaż cebulkę, gdy się zeszkli, dodaj pieczarki, czosnek i smaż na wolnym ogniu, oprósz całość solą, pieprzem, tymiankiem.

Na patelnię dodaj posiekany por i smaż jeszcze chwilę, dodaj 2 łyżki mąki pszennej, przesmaż i wlej mleko i śmietanę. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż zacznie gęstnieć i dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Plastry ziemniaków poukładaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek, całość zalej sosem, oprósz posiekanym szczypiorkiem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około 50 minut.

Zapiekanka ziemniaczana może być samodzielnym daniem, możemy ją również podać z mięsem, np. kotletami schabowymi lub lekkimi sznycelkami z kurczaka, smacznego.

Smażenie pora i pieczarek do zapiekanki ziemniaczanej
canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na kanale YouTube