Smakosze.pl
Zapiekanka ziemniaczana w sosie pieczarkowo-porowym od Tomasza Strzelczyka

Screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA na YouTube

Zapiekanka ziemniaczana w sosie pieczarkowo-porowym od Tomasza Strzelczyka

8 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Zapiekanka ziemniaczana w sosie pieczarkowo-porowym to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekankę możemy przygotować jako samodzielne danie, możemy ją również podać jako dodatek do mięs.

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale na YouTube zdradził przepis na wyśmienitą zapiekankę ziemniaczaną, którą przygotujemy błyskawicznie w swojej kuchni. Młode ziemniaki polane aromatycznym sosem z pora, pieczarek i suszonego tymianku rozpływają się w ustach.

Przepis na knedle z truskawkami. Cudowna propozycja na letni obiad

Przepis na knedle z truskawkami. Cudowna propozycja na letni obiad

CZYTAJ DALEJ

Obrane ziemniaki poukładaj pionowo w naczyniu żaroodpornym. Po wlaniu sosu do naczynia, wstrząśnij nim kilkukrotnie, aby sos równomiernie rozprowadził się do całej powierzchni. Zapiekankę ziemniaczaną przed wstawieniem do piekarnika oprósz solidnie posiekanym szczypiorkiem.

Sos w zapiekance ziemniaczanej będzie jeszcze bardziej aromatyczny, kiedy dodasz do niego szczyptę gałki muszkatołowej. Mąkę do sosu koniecznie wsyp na patelnię z przygotowanymi warzywami i podsmaż, dzięki czemu będzie jeszcze lepszy, gęsty i aksamitny.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną w sosie pieczarkowo- porowym

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 300 g pieczarek

  • biała część pora

  • szczypta tymianku suszonego

  • szczypiorek

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki masła

  • oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Składniki na sos:

  • szklanka mleka

  • szklanka śmietany 18%

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól, pieprz

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną w sosie pieczarkowo- porowym?

Obierz i pokrój ziemniaki w plastry. Pokrój również pieczarki, posiekaj cebulę, czosnek i por. Na maśle podsmaż cebulkę, gdy się zeszkli, dodaj pieczarki, czosnek i smaż na wolnym ogniu, oprósz całość solą, pieprzem, tymiankiem.

Na patelnię dodaj posiekany por i smaż jeszcze chwilę, dodaj 2 łyżki mąki pszennej, przesmaż i wlej mleko i śmietanę. Całość gotuj na wolnym ogniu, aż zacznie gęstnieć i dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Plastry ziemniaków poukładaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek, całość zalej sosem, oprósz posiekanym szczypiorkiem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około 50 minut.

Zapiekanka ziemniaczana może być samodzielnym daniem, możemy ją również podać z mięsem, np. kotletami schabowymi lub lekkimi sznycelkami z kurczaka, smacznego.

Smażenie pora i pieczarek do zapiekanki ziemniaczanej

canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na kanale YouTube

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >