Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sprawdzony przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pomysł na przepyszny obiad

Sprawdzony przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pomysł na przepyszny obiad

Kapuśniak z młodej kapusty
canva/lenazap

Kapuśniak z młodej kapusty jest wyśmienitym specjałem. Na ogół zupa kojarzy się z rozgrzewającym zimowym smakołykiem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować go latem. Wystarczy sięgnąć po młodą kapustę. Przepis babci Stasi jest niezwykle prosty, a dodatek cząbru sprawi, że zupa nabierze smaku. Pół łyżeczki wystarczy, by cieszyć się niezwykle aromatycznym daniem. Babciny patent nie ma sobie równych. Spróbujecie?

Kapuśniak z młodej kapusty jest pyszną zupą, która z pewnością zagości na niejednym talerzu. Podobnie jak szczawiowa czy botwinka, zyskuje na smaku dzięki starannie dobranym dodatkom. W tym przypadku kluczowy jest cząber, który nie tylko nada zupie charakteru, ale też sprawi, że będzie lekkostrawna. Skusicie się?

Babciny przepis na doskonały kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego

  • pół główki młodej kapusty

  • 350 g młodych ziemniaków

  • 250 g kiełbasy wiejskiej

  • 1 średnia marchewka

  • 1 nieduża cebula

  • 1 liść laurowy

  • 1 ziarno ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka kminku

  • pół łyżeczki cząbru

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 pęczek koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować kapuśniak z młodej kapusty?

Kapuśniak z młodej kapusty zrobisz z łatwością. Wystarczy postępować zgodnie z babciną recepturą. Na początku kapustę oczyszczamy. Kroimy ją w cienkie paski. Ziemniaki skrobiemy i myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Kiełbasę kroimy w niezbyt grube półplasterki.

Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Łyżkę oleju rozgrzewamy w dużym garnku. Podsmażamy na nim cebulę. Wrzucamy kiełbasę i dalej smażymy. Gdy się nieco zrumieni, dodajemy kapustę, ziemniaki i marchewkę.

Po chwili całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kminek i cząber, wrzucamy liść laurowy oraz ziele angielskie. Mieszamy, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy około 15 minut — aż do miękkości warzyw.

Na suchej patelni podsmażamy mąkę pszenną. Gdy się delikatnie zrumieni, wlewamy 2 łyżki oleju i mieszamy. Następnie podlewamy mieszankę wywarem z zupy, rozprowadzając w nim dokładnie mąkę.

Zawartość patelni przenosimy do garnka. Całość zagotowujemy i chwilę podgrzewamy. Starannie siekamy koperek i dodajemy go do dania. Kapuśniak podajemy od razu. Jeżeli lubimy, możemy go zjeść z kromką chleba.

Kapuśniak będzie lekki i pyszny dzięki dodatkowi cząbru
Kapuśniak będzie lekki i pyszny dzięki dodatkowi cząbru

Źródło zdjęcia: canva/sidrahsana Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku