Smakosze.pl
Kapuśniak z młodej kapusty

canva/lenazap

Sprawdzony przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pomysł na przepyszny obiad

8 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kapuśniak z młodej kapusty jest wyśmienitym specjałem. Na ogół zupa kojarzy się z rozgrzewającym zimowym smakołykiem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie by przygotować go latem. Wystarczy sięgnąć po młodą kapustę. Przepis babci Stasi jest niezwykle prosty, a dodatek cząbru sprawi, że zupa nabierze smaku. Pół łyżeczki wystarczy, by cieszyć się niezwykle aromatycznym daniem. Babciny patent nie ma sobie równych. Spróbujecie?

Kapuśniak z młodej kapusty jest pyszną zupą, która z pewnością zagości na niejednym talerzu. Podobnie jak szczawiowa czy botwinka, zyskuje na smaku dzięki starannie dobranym dodatkom. W tym przypadku kluczowy jest cząber, który nie tylko nada zupie charakteru, ale też sprawi, że będzie lekkostrawna. Skusicie się?

Obłędnie soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Prośby o dokładkę są pewne

Soczyste kotlety mielone z fetą i cukinią. Prośby o dokładkę są pewne

CZYTAJ DALEJ

Babciny przepis na doskonały kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego

  • pół główki młodej kapusty

  • 350 g młodych ziemniaków

  • 250 g kiełbasy wiejskiej

  • 1 średnia marchewka

  • 1 nieduża cebula

  • 1 liść laurowy

  • 1 ziarno ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka kminku

  • pół łyżeczki cząbru

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 pęczek koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować kapuśniak z młodej kapusty?

Kapuśniak z młodej kapusty zrobisz z łatwością. Wystarczy postępować zgodnie z babciną recepturą. Na początku kapustę oczyszczamy. Kroimy ją w cienkie paski. Ziemniaki skrobiemy i myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Kiełbasę kroimy w niezbyt grube półplasterki.

Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Łyżkę oleju rozgrzewamy w dużym garnku. Podsmażamy na nim cebulę. Wrzucamy kiełbasę i dalej smażymy. Gdy się nieco zrumieni, dodajemy kapustę, ziemniaki i marchewkę.

Po chwili całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kminek i cząber, wrzucamy liść laurowy oraz ziele angielskie. Mieszamy, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy około 15 minut — aż do miękkości warzyw.

Na suchej patelni podsmażamy mąkę pszenną. Gdy się delikatnie zrumieni, wlewamy 2 łyżki oleju i mieszamy. Następnie podlewamy mieszankę wywarem z zupy, rozprowadzając w nim dokładnie mąkę.

Zawartość patelni przenosimy do garnka. Całość zagotowujemy i chwilę podgrzewamy. Starannie siekamy koperek i dodajemy go do dania. Kapuśniak podajemy od razu. Jeżeli lubimy, możemy go zjeść z kromką chleba.

Kapuśniak będzie lekki i pyszny dzięki dodatkowi cząbru

Kapuśniak będzie lekki i pyszny dzięki dodatkowi cząbru

Źródło zdjęcia: canva/sidrahsana

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >