Smakosze.pl
surówka z kapusty

canva/Изображения пользователя Svetlana Monyakova

Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. Nie ma doskonalszej

13 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Szukasz inspiracji na dodatek do obiadu? Polecamy najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej. Nie ma chyba doskonalszej, bo ta z marchewką i jabłkiem ma dobrze wyważone smaki i świetnie pasuje niemal do każdego dania. Z pewnością też zachwycisz się jej chrupkością i soczystością.

Obiad to nie tylko mięso czy ryba z dodatkiem ziemniaków albo ryżu, ale też surówka. Ta ostatnia tak naprawdę jest najzdrowszą częścią tego posiłku. Jest bowiem niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminy i sole mineralne. Z tych powodów starajcie się jej nigdy nie pomijać.

kotlet schabowy

Kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Nikt im się nie oprze

CZYTAJ DALEJ

Często jednak brakuje pomysłu i czasu na przygotowanie surówki. Jeśli chodzi o pomysły, nasz serwis służy pomocą. A kwestia czasu to zwykle jednak wymówka. Do zrobienia przeciętnej surówki wystarczy bowiem 10 minut.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej

  • 2 marchewki

  • 2 kiszone ogórki

  • 1 jabłko

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 1 łyżka majonezu

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie surówki

Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Umieść ją w salaterce, oprósz solą, wymieszaj. Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach.

Ogórki kiszone zetrzyj na dużych oczkach, podobnie jak obrane jabłko. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.

Rozdrobnione składniki dodaj do kapusty. Oprósz solą, pieprzem i cukrem, wymieszaj. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj do surówki, wymieszaj.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z ogórków małosolnych i pomidorów, a także na surówkę z marchewki.

kapusta pekińska

kapusta pekińska

Źródło zdjęcia: canva/mayina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotasmakuje, smakinatalerzu

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Surówka lepsza niż z restauracji

Przepisy

Surówka lepsza niż z chińskiej restauracji. Sekret tkwi w zalewie, 2 dodatki są kluczowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Usmaż banany na patelni i zalej gęstą masą. Najlepsze ciasto zrobisz bez piekarnika

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadna bułka w mleku. Ten dodatek do mielonych bije ją na głowę

Czytaj więcej >
Jajka sadzone na wodzie

Przepisy

Zapomnij o maśle i oleju. To 100 razy lepszy patent na jajka sadzone

Czytaj więcej >
pieczeń

Przepisy

Drobiowa pieczeń gyros bije rekordy popularności. Takiej jeszcze nie jadłeś

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Nie uwierzysz, co Makłowicz dodał do pomidorówki. Polacy wybierają inne dodatki

Czytaj więcej >