Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. Nie ma doskonalszej
Szukasz inspiracji na dodatek do obiadu? Polecamy najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej. Nie ma chyba doskonalszej, bo ta z marchewką i jabłkiem ma dobrze wyważone smaki i świetnie pasuje niemal do każdego dania. Z pewnością też zachwycisz się jej chrupkością i soczystością.
Obiad to nie tylko mięso czy ryba z dodatkiem ziemniaków albo ryżu, ale też surówka. Ta ostatnia tak naprawdę jest najzdrowszą częścią tego posiłku. Jest bowiem niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminy i sole mineralne. Z tych powodów starajcie się jej nigdy nie pomijać.
Często jednak brakuje pomysłu i czasu na przygotowanie surówki. Jeśli chodzi o pomysły, nasz serwis służy pomocą. A kwestia czasu to zwykle jednak wymówka. Do zrobienia przeciętnej surówki wystarczy bowiem 10 minut.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Składniki:
1 mała główka kapusty pekińskiej
2 marchewki
2 kiszone ogórki
1 jabłko
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie surówki
Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Umieść ją w salaterce, oprósz solą, wymieszaj. Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach.
Ogórki kiszone zetrzyj na dużych oczkach, podobnie jak obrane jabłko. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
Rozdrobnione składniki dodaj do kapusty. Oprósz solą, pieprzem i cukrem, wymieszaj. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj do surówki, wymieszaj.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z ogórków małosolnych i pomidorów, a także na surówkę z marchewki.
Źródło zdjęcia: canva/mayina Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek
Soczyste i miękkie kotlety mielone z kapustą. Idealne na niedzielny obiad
Pieczone pałki kurczaka marynowane w maślance. Dosłownie rozpływają się w ustach
Źródło: dorotasmakuje, smakinatalerzu