Smakosze.pl
surówka z kapusty

canva/Изображения пользователя Svetlana Monyakova

Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. Nie ma doskonalszej

13 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Szukasz inspiracji na dodatek do obiadu? Polecamy najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej. Nie ma chyba doskonalszej, bo ta z marchewką i jabłkiem ma dobrze wyważone smaki i świetnie pasuje niemal do każdego dania. Z pewnością też zachwycisz się jej chrupkością i soczystością.

Obiad to nie tylko mięso czy ryba z dodatkiem ziemniaków albo ryżu, ale też surówka. Ta ostatnia tak naprawdę jest najzdrowszą częścią tego posiłku. Jest bowiem niskokaloryczna, bogata w błonnik, witaminy i sole mineralne. Z tych powodów starajcie się jej nigdy nie pomijać.

kotlet schabowy

Kotlety schabowe w puszystej czosnkowej panierce. Nikt im się nie oprze

CZYTAJ DALEJ

Często jednak brakuje pomysłu i czasu na przygotowanie surówki. Jeśli chodzi o pomysły, nasz serwis służy pomocą. A kwestia czasu to zwykle jednak wymówka. Do zrobienia przeciętnej surówki wystarczy bowiem 10 minut.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej

  • 2 marchewki

  • 2 kiszone ogórki

  • 1 jabłko

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 1 łyżka majonezu

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie surówki

Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Umieść ją w salaterce, oprósz solą, wymieszaj. Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na średniej wielkości oczkach.

Ogórki kiszone zetrzyj na dużych oczkach, podobnie jak obrane jabłko. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.

Rozdrobnione składniki dodaj do kapusty. Oprósz solą, pieprzem i cukrem, wymieszaj. Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj do surówki, wymieszaj.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na surówkę z ogórków małosolnych i pomidorów, a także na surówkę z marchewki.

kapusta pekińska

kapusta pekińska

Źródło zdjęcia: canva/mayina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotasmakuje, smakinatalerzu

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Leczo z boczniakami

Przepisy

Bezmięsne leczo z boczniakami. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >