Najlepsze powidła śliwkowe zrobisz z piekarnika. Szybko i bez mieszania
Przygotowanie powidła śliwkowego nie musi oznaczać długich godzin spędzonych w kuchni. Ten obowiązkowy jesienny specjał możesz przyrządzić teraz szybko i prosto za pomocą piekarnika. Takie powidło nie tylko nie ustępują smakiem temu przygotowanemu tradycyjnie- dzięki pieczeniu zyskuje także charakterystyczną dymną nutę smakową.
Tradycyjnie przygotowane powidło śliwkowe wymaga wielu godzin wysmażania i mieszania. Jeśli nie możesz pozwolić sobie na tak pracochłonny przepis, z pomocą przyjdzie Ci ten sposób- powidło śliwkowe z piekarnika. Zarezerwuj sobie jednak czas potrzebny na przygotowanie owoców do obróbki oraz na samo pieczenie.
Powidło śliwkowe z piekarnika to pyszna alternatywa
Składniki:
-
2 kg śliwek węgierek
-
200 g cukru
-
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
-
2 łyżki octu balsamicznego
Jak przygotować powidło śliwkowe
Śliwki umyj, osusz i pokrój na połówki, usuń pestki. Tak przygotowane owoce wymieszaj w naczyniu żaroodpornym razem z przyprawami, cukrem i octem balsamicznym . Odstaw pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu, za pomocą sitka lub durszlaka odsącz sok, który puściły owoce .
Piekarnik rozgrzej do 180-200 stopni. Wstaw naczynie i piecz przez 3,5 godziny. To powidło śliwkowe nie wymaga mieszania , dlatego nie rób tego w trakcie pieczenia.
Gorące naczynie wyjmij ostrożnie z piekarnika. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozbij powidło śliwkowe na jednolitą masę. Skontroluj jej gęstość- jeśli jest zbyt duża, dodaj trochę gorącej wody. Ze zbyt rzadkiej masy odlej zaś nieco wody wytrąconej podczas pieczenia .
Powidło śliwkowe wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut . Po upływie tego czasu rozłóż gorące powidło do czystych i suchych słoiczków, ustaw je wieczkami do dołu na 15-20 minut . Następnie odstaw je w ciemne i chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. Możesz przygotować powidło śliwkowe również tradycyjnym sposobem . Jeśli masz dużo śliwek, część z nich warto zamarynować w occie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsi kucharze mają prosty patent na sos pomidorowy do makaronu. Robią go w 15 minut
-
Szybkie ciasto bez pieczenia z dodatkiem owoców. Sezonowy przysmak w sam raz do kawy
-
Nowoczesna, innowacyjna wersja sałatki jarzynowej. Niebywałe, co podkręci jej smak