Smakosze.pl Przepisy Najlepsze powidła śliwkowe zrobisz z piekarnika. Szybko i bez mieszania
Canva / milanfoto

Najlepsze powidła śliwkowe zrobisz z piekarnika. Szybko i bez mieszania

3 września 2022

Przygotowanie powidła śliwkowego nie musi oznaczać długich godzin spędzonych w kuchni. Ten obowiązkowy jesienny specjał możesz przyrządzić teraz szybko i prosto za pomocą piekarnika. Takie powidło nie tylko nie ustępują smakiem temu przygotowanemu tradycyjnie- dzięki pieczeniu zyskuje także charakterystyczną dymną nutę smakową.

Tradycyjnie przygotowane powidło śliwkowe wymaga wielu godzin wysmażania i mieszania. Jeśli nie możesz pozwolić sobie na tak pracochłonny przepis, z pomocą przyjdzie Ci ten sposób- powidło śliwkowe z piekarnika. Zarezerwuj sobie jednak czas potrzebny na przygotowanie owoców do obróbki oraz na samo pieczenie.

Powidło śliwkowe z piekarnika to pyszna alternatywa

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek

  • 200 g cukru

  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

  • 2 łyżki octu balsamicznego

Jak przygotować powidło śliwkowe

Śliwki umyj, osusz i pokrój na połówki, usuń pestki. Tak przygotowane owoce wymieszaj w naczyniu żaroodpornym razem z przyprawami, cukrem i octem balsamicznym . Odstaw pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu, za pomocą sitka lub durszlaka odsącz sok, który puściły owoce .

Piekarnik rozgrzej do 180-200 stopni. Wstaw naczynie i piecz przez 3,5 godziny. To powidło śliwkowe nie wymaga mieszania , dlatego nie rób tego w trakcie pieczenia.

Gorące naczynie wyjmij ostrożnie z piekarnika. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozbij powidło śliwkowe na jednolitą masę. Skontroluj jej gęstość- jeśli jest zbyt duża, dodaj trochę gorącej wody. Ze zbyt rzadkiej masy odlej zaś nieco wody wytrąconej podczas pieczenia .

Powidło śliwkowe wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut . Po upływie tego czasu rozłóż gorące powidło do czystych i suchych słoiczków, ustaw je wieczkami do dołu na 15-20 minut . Następnie odstaw je w ciemne i chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia. Możesz przygotować powidło śliwkowe również tradycyjnym sposobem . Jeśli masz dużo śliwek, część z nich warto zamarynować w occie .

Canva / virgola
Canva / virgola

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy