Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowne powidła śliwkowe według babcinego przepisu
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.09.2021 02:00

Cudowne powidła śliwkowe według babcinego przepisu

powidła śliwkowe
canva/YelenaYemchuk

Powidła śliwkowe to klasyka domowych przetworów. Robi się je prosto i bez większego nakładu pracy, więc nie ma co sięgać po kupne. Zwłaszcza że te własnoręcznie przygotowane zawsze są naturalne. Przedstawiamy wam babciny przepis na pyszne, śliwkowe powidła.

Powidła można robić z różnych owoców, np. jabłek, gruszek, wiśni. Jednak te śliwkowe są chyba najsmaczniejsze. Tradycyjne powidła przygotowuje się bez dodatku cukru, długo gotując owoce, tak aby odparować jak najwięcej wody. Jeśli jednak owoce nie są wystarczająco słodkie powidła można dosłodzić.

Najpopularniejsze są powidła ze śliwek węgierek. Śliwki te charakteryzują się dość wyraźnym smakiem i małą zawartością wody. Są więc wprost stworzone do powideł. Do smażenia najlepsze są dobrze dojrzałe owoce, bo zawierają dużo cukru. Wybieraj te z pomarszczoną skórką przy ogonku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cudowne powidła śliwkowe według babcinego przepisu

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek

  • 100-200 g cukru w razie potrzeby

  • pół cytryny

  • cynamon

Przygotowanie powideł śliwkowych

Śliwki umyj, osusz. Przekrój je na pół, usuń pestki. Umieść je w rondlu lub szerokim garnku, posyp połową cukru, odstaw na kilka godzin by puściły sok.

Garnek ze śliwkami ustaw na ogniu i podgrzewaj do zagotowania. Potem zmniejsz ogień i gotuj powidła ok. 3 godziny co jakiś czas mieszając.

Następnego dnia powidła ponownie ustaw na niedużym ogniu i gotuj ok. 2 godziny. Mieszaj nieco częściej nie dopuszczając do przypalenia się.

Trzeciego dnia powidła ponownie zagotuj, dodaj sok z cytryny, cynamon i jeśli uznasz za konieczne, resztę cukru. Całość wymieszaj, gotuj jeszcze ok. godzinę często mieszając.

Gęstymi, gorącymi powidłami napełnij małe, wyparzone słoiczki. Szczelnie je zakręć, ustaw na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia.

powidła
powidła

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnamaniusia

Zapraszamy na nasz Instagram