Smakosze.pl
powidła śliwkowe

canva/YelenaYemchuk

Cudowne powidła śliwkowe według babcinego przepisu

13 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Powidła śliwkowe to klasyka domowych przetworów. Robi się je prosto i bez większego nakładu pracy, więc nie ma co sięgać po kupne. Zwłaszcza że te własnoręcznie przygotowane zawsze są naturalne. Przedstawiamy wam babciny przepis na pyszne, śliwkowe powidła.

Powidła można robić z różnych owoców, np. jabłek, gruszek, wiśni. Jednak te śliwkowe są chyba najsmaczniejsze. Tradycyjne powidła przygotowuje się bez dodatku cukru, długo gotując owoce, tak aby odparować jak najwięcej wody. Jeśli jednak owoce nie są wystarczająco słodkie powidła można dosłodzić.

Najpopularniejsze są powidła ze śliwek węgierek. Śliwki te charakteryzują się dość wyraźnym smakiem i małą zawartością wody. Są więc wprost stworzone do powideł. Do smażenia najlepsze są dobrze dojrzałe owoce, bo zawierają dużo cukru. Wybieraj te z pomarszczoną skórką przy ogonku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cudowne powidła śliwkowe według babcinego przepisu

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek

  • 100-200 g cukru w razie potrzeby

  • pół cytryny

  • cynamon

Kurczak Magdy Gessler

Kultowy, soczysty kurczak nadziewany wątróbką według Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie powideł śliwkowych

Śliwki umyj, osusz. Przekrój je na pół, usuń pestki. Umieść je w rondlu lub szerokim garnku, posyp połową cukru, odstaw na kilka godzin by puściły sok.

Garnek ze śliwkami ustaw na ogniu i podgrzewaj do zagotowania. Potem zmniejsz ogień i gotuj powidła ok. 3 godziny co jakiś czas mieszając.

Następnego dnia powidła ponownie ustaw na niedużym ogniu i gotuj ok. 2 godziny. Mieszaj nieco częściej nie dopuszczając do przypalenia się.

Trzeciego dnia powidła ponownie zagotuj, dodaj sok z cytryny, cynamon i jeśli uznasz za konieczne, resztę cukru. Całość wymieszaj, gotuj jeszcze ok. godzinę często mieszając.

Gęstymi, gorącymi powidłami napełnij małe, wyparzone słoiczki. Szczelnie je zakręć, ustaw na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia.

powidła

powidła

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnamaniusia

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >