Smakosze.pl
powidła śliwkowe

canva/YelenaYemchuk

Cudowne powidła śliwkowe według babcinego przepisu

22 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Powidła śliwkowe to klasyka domowych przetworów. Robi się je prosto i bez większego nakładu pracy, więc nie ma co sięgać po kupne. Zwłaszcza że te własnoręcznie przygotowane zawsze są naturalne. Przedstawiamy wam babciny przepis na pyszne, śliwkowe powidła.

Powidła można robić z różnych owoców, np. jabłek, gruszek, wiśni. Jednak te śliwkowe są chyba najsmaczniejsze. Tradycyjne powidła przygotowuje się bez dodatku cukru, długo gotując owoce, tak aby odparować jak najwięcej wody. Jeśli jednak owoce nie są wystarczająco słodkie powidła można dosłodzić.

Najpopularniejsze są powidła ze śliwek węgierek. Śliwki te charakteryzują się dość wyraźnym smakiem i małą zawartością wody. Są więc wprost stworzone do powideł. Do smażenia najlepsze są dobrze dojrzałe owoce, bo zawierają dużo cukru. Wybieraj te z pomarszczoną skórką przy ogonku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cudowne powidła śliwkowe według babcinego przepisu

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek

  • 100-200 g cukru w razie potrzeby

  • pół cytryny

  • cynamon

Kurczak Magdy Gessler

Kultowy, soczysty kurczak nadziewany wątróbką według Magdy Gessler

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie powideł śliwkowych

Śliwki umyj, osusz. Przekrój je na pół, usuń pestki. Umieść je w rondlu lub szerokim garnku, posyp połową cukru, odstaw na kilka godzin by puściły sok.

Garnek ze śliwkami ustaw na ogniu i podgrzewaj do zagotowania. Potem zmniejsz ogień i gotuj powidła ok. 3 godziny co jakiś czas mieszając.

Następnego dnia powidła ponownie ustaw na niedużym ogniu i gotuj ok. 2 godziny. Mieszaj nieco częściej nie dopuszczając do przypalenia się.

Trzeciego dnia powidła ponownie zagotuj, dodaj sok z cytryny, cynamon i jeśli uznasz za konieczne, resztę cukru. Całość wymieszaj, gotuj jeszcze ok. godzinę często mieszając.

Gęstymi, gorącymi powidłami napełnij małe, wyparzone słoiczki. Szczelnie je zakręć, ustaw na pokrywkach i pozostaw do wystygnięcia.

powidła

powidła

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnamaniusia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >