Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nowoczesna, innowacyjna wersja sałatki jarzynowej. Niebywałe, co podkręci jej smak
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 02.09.2022 14:27

Nowoczesna, innowacyjna wersja sałatki jarzynowej. Niebywałe, co podkręci jej smak

sałatka jarzynowa
Canva / Timolina

Sałatka jarzynowa na stałe zagościła na polskich stołach. Do dobrze znanej i lubianej wersji bazowej warto dodać cebule. Podkręci ona smak sałatki i nada jej nieco ostrości i charakteru. Dla dobrze zbalansowanego smaku całości, postaw jednak na łagodniejsze odmiany tego popularnego warzywa.

Podstawą sałatki jarzynowej są ugotowane warzywa korzeniowe w towarzystwie jajek i ogórków kiszonych. Pozostałe dodatki dobiera się wedle własnego gustu. Cebula, dzięki swoim właściwościom smakowym da sałatce nieco pikanterii i świeżości. Jeśli wybierzesz cebulę czerwoną lub szalotkę, będziesz mieć pewność, że sałatka jarzynowa nie wyjdzie przesadnie ostra.

Nowoczesna odsłona sałatki jarzynowej

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • niewielki kawałek selera

  • 3 ogórki kiszone

  • 1 mała cebula (szalotka lub czerwona)

  • 1 małe jabłko

  • 5 łyżek majonezu

  • 4 jajka

  • puszka groszku konserwowego (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

Sałatka jarzynowa krok po kroku

Warzywa korzeniowe na sałatkę jarzynową myjemy i układamy w garnku z wodą. Gotujemy do momentu aż będę miękkie, nie można jednak dopuścić do ich rozgotowania. Następnie odkładamy do ostudzenia, po czym obieramy.

W osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą do ostygnięcia, po czym obieramy. Pamiętaj aby nie przegotować jajek, gdyż ich żółtka zrobią się szare, przez co gotowa sałatka jarzynowa będzie wyglądać mniej apetycznie.

Wszystkie składniki na sałatkę jarzynową kroimy w kosteczkę. Jabłko i cebulę uprzednio obieramy. Nie ma natomiast potrzeby obierania ogórków kiszonych, o ile wybierzemy te jędrne i twarde.

Warzywa mieszamy w dużej misce z odsączonym groszkiem. Dodajemy majonez a także sól i pieprz do smaku. Po wymieszaniu dobrze jest odstawić sałatkę jarzynową do lodówki, aby wszystkie smaki dobrze się przeniknęły. Koniecznie sprawdź wiosenną wersję sałatki jarzynowej. Proponujemy też inny ostrzejszy wariant dania.

Canva / mali maeder z Pexels
Canva / mali maeder z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: