Smakosze.pl Porady Poznajesz grzyby ze zdjęcia? Podczas grzybobrania mogą napędzić niezłego strachu
Wikipedia / LukeEmski / CC BY-SA 4.0

Poznajesz grzyby ze zdjęcia? Podczas grzybobrania mogą napędzić niezłego strachu

7 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Niewiele osób wie, że na łąkach i polach można natrafić na prawdziwy skarb, jeśli chodzi o grzyby. Niepozorny twardzioszek przydrożny może odstraszać występowaniem w tzw. czarcich kręgach, generuje on bowiem wokół siebie poletka wypalonej trawy. Zaręczamy jednak, że twardzioszka przydrożnego nie trzeba się bać, a jego smak potrafi miło zaskoczyć.

Czarcie kręgi wokół grzybów powstają na skutek zawartego w nich związku chemicznego. Grzybnia twardzioszka wydziela amoniak, który skapując na trawę barwi ją na niebiesko i powoduje jej obumieranie. Owocniki grzybów rosną dodatkowo w kręgach. Trzeba przyznać, że w połączeniu z obumarłą trawą taki widok może robić wrażenie.

Występowanie grzybów twardzioszka przydrożnego

Twardzioszek przydrożny występuje przeważnie na łąkach i polach . Grzyby te często można spotkać na skraju drogi, stąd też ich charakterystyczna nazwa . Twardzioszek jest u nas dość pospolity , wobec czego łatwo się na niego natknąć.

Owocniki twardzioszka pospolitego spotkać możemy w okresie od maja do listopada . Grzyby są niewielkich rozmiarów i osiągają wysokość ok. 5-10 cm . Patrząc z góry, twardzioszka przydrożnego poznamy po gładkim, niemal płaskim jasnopomarańczowym lub jasnobrązowym kapeluszu o średnicy od 2 do 5 cm .

Twardzioszek przydrożny j est grzybem blaszkowym . Taki spód kapelusza kojarzy się raczej z grzybami trującymi, ale zdarzają się też jadalne gatunki . Blaszki twardzioszka są niemal białe, rzadko rozmieszone i stosunkowo grube.

Kulinarne zastosowanie grzybów twardzioszka przydrożnego

Twardzioszek przydrożny to grzyb, który bardzo dobrze nadaje się do suszenia . Jak w przypadku pozostałych gatunków, przeznaczone do suszenia osobniki powinny być zdrowe, bez śladów pleśni czy uszkodzeń . Z racji swoich niewielkich rozmiarów i niewielkiej zawartości wody, grzyby te suszą się dość szybko i bezproblemowo .

W przypadku twardzioszka przydrożnego do suszenia używamy jedynie kapeluszy . Twarde nóżki grzybów należy przez suszeniem usunąć. Trzonki są bowiem łykowate i zwyczajnie niesmaczne .

Grzyby twardzioszka przydrożnego charakteryzują się przyjemnym, nieco orzechowym posmakiem . Dzięki temu uświetnią przede wszystkim skład zup czy sosów . Już ponad sto lat temu jeden z polskich atlasów określił twardzioszka przydrożnego mianem jednego z najsmaczniejszych polskich grzybów . Koniecznie dowiedz się, jak prawidłowo przechowywać suszone grzyby . Skuteczne metody suszenia również nie są dla nas tajemnicą .

Canva / Radila Radilova
Canva / Radila Radilova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy