Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić zimne nóżki bez żelatyny? Znamy sekret najlepszych kucharek
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.10.2022 12:51

Jak zrobić zimne nóżki bez żelatyny? Znamy sekret najlepszych kucharek

Zimnie nóżki bez żelatyny
Canva / peredniankina

Nikt z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez zimnych nóżek. Aby danie było prawdziwie tradycyjne, należy przyrządzić je bez dodatkowych zagęszczaczy. Jak przygotować wyśmienite zimne nóżki bez żelatyny? Sekretem jest starannie sporządzony wywar na bazie nóżek wieprzowych.

Wywar, na bazie którego powstają zimne nóżki bez żelatyny, powinien gotować się nawet do kilku godzin. Podczas powolnego pyrkania, z nóżek wieprzowych wydziela się substancja zwana klejem. Dzięki niej galareta tężeje i nie wymaga użycia dodatkowej żelatyny wieprzowej.

Na przygotowanie zimnych nóżek bez żelatyny zarezerwuj sobie odpowiedni zapas czasu. Większość z niego wymagana jest na ugotowanie dobrego wywaru, gdyż samo przyrządzenie nóżek jest bardzo proste, a finalny efekt wynagradza każdą minutę spędzoną z w kuchni. Koniecznie wypróbuj tę recepturę.

Przepis na zimne nóżki bez żelatyny

Składniki:

  • 3 nóżki wieprzowe

  • 2 średnie marchewki

  • 1 cebula

  • 1 korzeń pietruszki

  • niewielki kawałek selera

  • 3 liście laurowe

  • kilka kulek ziela angielskiego

  • łyżka majeranku

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować idealne zimne nóżki bez żelatyny?

Mięso na zimne nóżki bez żelatyny włóż do dużego garnka. Dodaj warzywa korzeniowe, opaloną nad kuchenką gazową cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalej całość wodą, doprowadź do wrzenia a następnie gotuj wywar na zimne nóżki bez żelatyny przez ok. 3 godziny na wolnym ogniu.

Po upływie tego czasu wywar na zimne nóżki odcedź od mięsa i warzyw. Wieprzowinę obierz z kości (mięso samo powinno od nich odchodzić) i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotowaną marchewkę pokrój w kosteczkę.

Do wywaru dołóż z powrotem mięso oraz marchewkę. Całość ponownie zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj, zdejmij z gazu i rozlej na porcje do miseczek. Miseczki odstaw do ostudzenia. Kiedy galert będzie już chłodny, wstaw całość od lodówki do stężenia. W galarecie możesz przyrządzić rewelacyjnego karpia. Z zimnych przekąsek polecamy wypróbowanie tego przepisu.

Canva / Goran Jakus Photography
Canva / Goran Jakus Photography

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: