Smakosze.pl Przepisy Pożywne, łatwe i pyszne krokiety z soczewicą
canva/MamaMiaPL, Getty Images

Pożywne, łatwe i pyszne krokiety z soczewicą

8 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Krokiety nie wymagają praktycznie żadnych umiejętności od kucharza, a także stanowią doskonały sposób na pyszny obiad. Jeśli chcesz przygotować je w wersji wege, nafaszeruj je soczewicą. Są chrupiące i delikatne w środku.

Krokiety stanowią idealny obiad dla osób, które dzień wcześniej przygotowały ogromną górę naleśników i nie są w stanie ich zjeść. Wystarczy zawinąć w nie farsz, panierować i usmażyć, aby cieszyć się ich smakiem.

Farsz składa się z czerwonej soczewicy z dodatkiem cebuli oraz grzybów, przez co ma pełno ciekawego aromatu. Po usmażeniu zachowuje dużą wilgotność, a więc bardzo ciężko jest go przesuszyć.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na krokiety z soczewicą

Składniki:

Naleśniki:

  • 3 szklanki mąki

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1 jajko

  • sól

  • olej

Farsz:

  • 3 szklanki czerwonej soczewicy

  • 1 cebula

  • garść suszonych grzybów

  • 2 łyżki masła

  • sól

  • pieprz

Zacznij od zmiksowania wszystkich składników na ciasto na gładką masę za pomocą blendera lub miksera. Odstaw je pod przykryciem na 30 minut w bezpieczne miejsce.

Zalej grzyby wrzątkiem i odstaw. Soczewicę opłucz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę posiekaj i zeszklij ją na maśle. Dodaj posiekane grzyby, dopraw i smaż przez 15 minut.

Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni. Napełnij je farszem, zawiń brzegi, obtocz w jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj na gorąco. Smacznego.

Krokiety

Źródło: canva/nito100, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy